Mali: Požar u Vinči ugašen, pratiće se žarišta kamerama

Vesti 27. jun. 201716:52 > 16:55
Podeli:
Izvor: N1

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da je požar na deponiji "Vinča" ugašen, i da će se u narednom periodu sistemom termovizijskih kamera pratiti da li ima još žarišta u unutrašnjosti deponije, prenosi Beoinfo.

On je zahvalio svim nadležnim službama koje su učestvovale u gašenju požara i istakao da je urađen veliki posao.

„U ovom trenutku više nema ni požara ni dima. Uložen je ogroman napor koji je podrazumevao uključivanje velikog broja službi, a nastavićemo da pratimo situaciju na terenu s obzirom na to da su napolju visoke temperature. U gašenju požara utrošeno je oko 65.000 kubika zemlje, a požarom je bilo zahvaćano područje od oko 20 hektara. U narednom periodu ćemo koristiti termovizijske kamere kako bismo snimili da li ima još žarišta u unutrašnjosti deponije. Želeo bih da zahvalim direktoru JKP „Gradska čistoća” Miodragu Bogdanoviću, Sektoru za vanredne situacije MUP-a, kao i svim vatrogasnim jedinicama koji su učestvovale u gašenju požara“, istakao je gradonačelnik.

On je dodao da je sistemsko rešenje za deponiju u Vinči pronalaženje privatnog partnera koji bi postojeću deponiju zatvorio i napravio fabriku za pretvaranje otpada u toplotnu i električnu energiju. Procenjena vrednost investicije je 300 miliona evra, a kompletan iznos obezbediće privatni partner.

„Javile su nam se najveće firme na svetu koje se bave upravljanjem otpadom. U pitanju je nov proces sa kojim ovde nije bilo iskustva jer oni donose know-how i nove tehnologije, a za nas je to dobro jer ćemo moći nešto da naučimo i da kasnije iskoristimo to znanje. Otvaranje obavezujućih ponuda je 13. jula i verujem da će ovo biti dobro i konačno rešenje za deponiju“, zaključio je Siniša Mali.