NUNS i NDNV osudili pretnju smrću novinarki Cenzolovke

Vesti 27. jun 201715:18 > 15:20
Izvor: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine osudili su pretnju smrću upućenu s Fejsbuka novinarki i zamenici glavnog urednika "Cenzolovke" Mariji Vučić.

„NUNS i NDNV očekuju da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal po hitnom postupku ispita slučaj, ustanovi identitet autora preteće poruke i protiv njega pokrene krivični postupak. Takođe, novinarska udruženja ukazuju da i ovaj slučaj pokazuje koliko neadekvatna reakcija pravosudnog sistema i tolerancija govora mržnje i pretnji ohrabruje nasilništvo i ekstremizam“, navodi se u saopštenju.

Dva novinarska udruženja su podsetila da je ta novinarka pretnju smrću dobila preko Fejsbuka, pošto je u petak objavila tekst o tome kako su ekstremni desničari u Nišu sprečili projekciju filma „Albanke su naše sestre“.

„Kamenjarko, ići ćeš pod mač ubrzo“, piše u pretnji na lažnom profilu Miroljuba Petrovića, inače poznatog po izjavama da aktiviste pojedinih NVO, homoseksualce ili ateiste treba kažnjavati slanjem „pod mač“.

Marija Vučić je u izjavi za pravnu službu NUNS-a navela da joj je preteća poruka upućena preko Fejsbuka u noći između prošlog petka i subote, samo nekoliko sati pošto je na sajtu Cenzolovke objavljen njen tekst „Pretnje niških ekstremista: Sad će doći Vučićevo obezbeđenje, oni znaju sa novinarima“.

„Nemam dokaza da je povod za pretnju sam tekst, ali ima indicije da je tako jer je tekst objavljen u petak u toku dana, a pretnja je stigla tokom noći. Ne znam o kome se radi, slučaj sam odmah prijavila policiji i tužilaštvu. Sutradan su me obavestili da su počeli da rade po prijavi, da je slučaj uzet u rad po hitnom postupku, i ja se nadam da će naći onoga ko je pretio“, izjavila je Marija Vučić.