Milić: Vučićev cilj bio da ime mandatara bude evropska vest

Vesti 26. jun 201709:21 > 09:22
Podeli:
Izvor: N1

Napetost oko podrške mandatarki uobičajena je dramaturgija koju Aleksandar Vučić donosi - da je nešto navodno neizvesno, a zapravo je potpuno jasno i nema nikakve sumnje da li će Ana Brnabić biti izabrana, rekao je Vladimir Milić, direktor i urednik u Produkcijskoj grupi "Mreža".

Vučić je uspeo u onome što je hteo, a to je da ime mandatara bude evropska vest, tj vest za sve medije u svetu, i u tom smislu to je pun pogodak, rekao je Milić gostujući u Novom danu.

„To je neko nasledje, inercija koju ima Vučić da stalno mora o nekoj napetosti da se radi, dok je potpuno izvesno da mandatarka ima podršku u parlamentu“, kazao je.

Milić veruje da je potpuno sigurno da imamo Anu Brnabić kao premijerku, a ono što nas zanima jeste da li će ona taj posao raditi dobro. Dodaje da ipak „svi znamo“ da će tu funkciju i dalje obavljati Vučić.

„Ne očekujem da bude izrazito samostalna, zato će i biti izabrana, sve što bude radila biće u dogovoru sa Vučićem“, kazao je.

Kako je rekao, to što je Ana Brnabić izabrana govori da je moguće da ulazimo u mirniju političku fazu i da će njena vlada biti stabilna vlada koja će izgurati mandat od tri godine, i da neće biti vanrednih izbora, a da je prema nekim analizama da je Ivica Dačić predložen za mandatara išlo bi se na vanredne izbore.

On je rekao i da je Vučić značajno devastirao institucije, a opozicija je i sama doprinela tome da bude lak plen, ali da novoizabrani predsednik sada ima zadatak da obnovi ulogu institucije koju je u značajnoj meri urušio.

“Verovatno postoji želja Vučića da bude zapamćen kao dobar državnik, ali mislim da nije dao elemente da ga čovek tretira kao državnika na osnovu pet proteklih godina i baš bi morao da se potrudi”, ocenjuje gost Novog dana.

Povodom ocena da Vučić preuzima integraciju regiona, on je rekao da je činjenica je da to što predsenik radi u regionu jeste prilično vešto i dobro.

„Njegove izjave su relativno umerene, i dolazak (hrvatske predsednice) Kolinde Grabar Kitrović dobra je stvar za odnose”, kazao je.

Govoreći o procesu evropskih integracija, Milić je rekao da nije iznenađujuće što ovde nema posebnog entuzijazma za ulazak u Evropu jer “ni tamo nema entuzijazma za naš ulazak“. Ocenio je da otvaranje poglavlja nije „poseban“ problem, i da je veće dostignuće zatvoriti poglavlje.