Duraković: Izvinjavam se Jankoviću zbog Bijeljine i Šešelja

Vesti 20. jun 201713:05 > 13:11
N1

Bivši načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković izvinio se Saši Jankoviću zbog svojih tvrdnji da je lider Pokreta Slobodni Građani Srbije bio u Bijeljini sa Šešeljem, početkom devedesetih godina.

Duraković, koji je predsednik Organizacionog odbora za obežavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici, gostujući juče u Danu uživo televizije N1 Sarajevo rekao je da je „neformalno čuo da je Janković bio sa Šešeljom u ratu, u Bijeljini“. Nakon toga, Janković je tražio izvinjenje, i u protivnom zapretio tužbom.

„Čuo sam to neformalno. Ali mi gledamo šta je sadašnjica i ako je neko doživeo katarzu kao on, ja lično nemam s tim problema. Ipak, desi se da neko prikriva biografiju“, kazao je juče Duraković juče za N1.

„Izjavili ste Ćamile Durakoviću groznu klevetu. Recite od koga ste ‘čuli’ da vas obojicu (oboje) tužim, ili se izvinite“, napisao je odmah Janković na svom Tviteru.

Duraković je danas rekao da se ne seća da je išta tvrdio. „Tvrditi i čuti su dve različite stvari, nije to moja tvrdnja. I on sam ako pogleda, a ne da gleda u naslov – videće da sam drugačije rekao. Ja jesam čuo, a ako on smatra da to nije istina, evo – ja se izvinjavam. Ali zaista sam čuo“, kazao je Duraković.

On je dodao da su pokušali da dođu do Jankovića preko kontakata u Srbiji, kako bi mu uputili poziv za obeležavanje događaja u Srebrenici, i osobe koje su kontaktirali u Srbiji su im tako rekle.

„Naša pozivnica stoji, a u pokušaju da dođemo do Jankovića od naših izvora u Srbiji smo saznali, odnosno čuli, da je on 1991, 1992. bio u Bijeljini sa Arkanovcima, Šešeljovcima, ne interesuje me. Ja sam to čuo. Ne tvrdim. I evo, ponovo ne tvrdim, jer nisam bio u Bijeljini, nisam ga video i nisam siguran u to, ali sam čuo“, objasnio je Duraković.

Kako je naveo, namera Organizacionog odbora je bila da zbog današnjih stavova pozovu Jankovića, kao kandidata za predsednika Srbije, koji je rekao da je u Srebrenici bio genocid i da presude Međunarodnog suda treba da se poštuju.

„Mi smo ga pozvali zbog onoga što radi danas, i ako je čovek doživio katarzu i oseća to tako – mi nemamo problem s tim šta je bio“, poručio je Duraković Jankoviću.

U telefonskoj izjavi Duraković je kazao da je najveća obaveza da se 22. godišnjica genocida sprovede u najboljem redu i miru. „Ko se našao uvređenim, je li, nije – ja sam rekao samo da sam čuo. Nisam tvrdio i nemam nameru da se nikome pravdam. Ja svoje vreme ne mogu trošiti na to. Mi to nismo izmislili“, rekao je.

Duraković ipak nije želeo da saopšti imena „izvora“ za te tvrdnje. „Ne bih eksplicitno iznosio imena. Izvori su iz Srbije, od ljudi koje mi poznajemo. Da li su oni izmislili to, ili pokušavaju da naruše kredibilitet gospodina Jankovića neka on to s njima rešava. Vi istražite to sada po Srbiji“, zaključio je on.