Ko je buduća premijerka Srbije i šta je čeka na novom poslu

Vesti 15. jun 201722:33 > 22:43
REUTERS/Stringer

Iako je često pominjana kao kandidatkinja za predsednicu Vlade, izbor Ane Brnabić ipak je izazvao veliki pažnju. Što zbog delova njene biografije, što zbog činjenice da će biti prva žena na čelu Vlade, u istoriji Srbije.

Ana Brnabić ranije danas se oprobala u fudbalu. U politici, s druge strane, iako nedovoljno iskusna, dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave, dobro žonglira. U utakmici sa Ivicom Dačićem i naprednjačkim kandidatom, postala je mandatarka. Ako bude izabrana – biće prva žena u istoriji Srbije na čelu Vlade.

“Čast je služiti svojoj zemlji i ja ću, ukoliko me Skupština izglasa, Vladu voditi posvećeno i odgovorno, a svoj posao ću raditi pošteno i sa ljubavlju. Svesna sam odgovornosti koju preuzimam jer treba da nasledim pravog lidera”, poručila je Brnabić za “Blic”.

Analitičari joj prognoziraju, da će morati da radi u senci i pod uticajem tog lidera. Cvijetin Milivojević kaže da je pitanje koliko će ona zaista imati odrešene ruke. “Gospodin Vučić, koliko sam video, nju vidi kao predsednika jednog dela Vlade, nepolitičkog dela Vlade”, podsetio je on.

Urednik NIN-a Nikola Tomić kaže da će Brnabić morati da se nosi sa stvarima koje lično ne kontroliše. “Kontrola će zapravo biti u rukama Vučića tj. najveće vladajuće stranke”, očekuje on.

A Vučič i njegova stranka mogli bi da procene da su im skori vanredni parlamentarni izbori – politički ispaltivi, smatra novinar nedeljnika “Vreme” Dejan Anastasijević.

“Ta vlada će u stavri biti idealni žrtveni jarac, jer Vučić sada može da kaže, kad god nešto krene loše: ‘Vidite šta ova Vlada radi, vidite sa kakvim ljudima ja radim’, i da onda recimo obori tu Vladu”, kaže on.

Tomić je saglasan sa ocenom da će vlada Ane Brnabić imati oročen mandat. “Da li skupa sa beogradskim izborima na jesen, ili na zimu naredne godine – to će biti praktično v.d. mesto”, očekuje on.

Na mesto premijera Ana Brnabić dolazi sa malo političkog, ali mnogo poslovnog iskustva. U Vladi je nepunih godinu dana kao ministarka za državnu upravu, a u poslovnom svetu radila je 14 godina.

Od kada se 2002. vratila sa studija u inostranstvu, radila je na brojim USAID projektima, učestvovala u osnivanju Naleda, gde je bila potpredsednica, pa predsednica Upravnog odbora. Bila je direktorka kompanije za izgradnju vetroparkova Continental winds partners.

Više od svega toga, kada je ušla u politiku, pažnju njenih novih kolega privuklo je javno deklarisanje da je homoseksualka.

Ana Brnabić se u takvim situacijama dobro snalazila. I nije, bar ne u javnosti, lično doživljavala nastupe Dragana Markovića Palme koji je nedavno poručio da predsednik Vlade “mora da bude domaćin, da zna šta je porodica, da ima decu”.

Zato je Dragan Markovića Palma večeras kratko poručio – Ana Brnabić nije moj premijer.

Dok svetske agencije javljaju – da je njeno imenovanje za mandatara istorijska odluka za tradicionalističku zemlju u kojima se parade ponosa održavaju pod jakim policijskim obezbeđenjem.