Protivpožarni inspektori oslobođeni optužbi za Kontrast

Vesti 14. jun 201712:05 > 12:14
REUTERS/Stringer

Osnovni sud u Novom Sadu oslobodio je trojicu inspektora protivpožarne zaštite optužbi da su zloupotrebili službeni položaj u slučaju diskoteke "Kontrast", u kojoj je u požaru 2012. godine stradalo šestoro mladih, objavile su Večernje novosti.

U nadležnosti inspektora bila je kontrola ove diskoteke u kojoj je pre pet godina nastradalo šestoro mladih ljudi. Protivpožarni inspektori Tihomir Vulević, Slavko Hajrović i Maja Golubović, zaduženi za preventivnu zaštitu su na početku suđenja 2015. godine izjavili da ne priznaju krivično delo za koje se terete.

S obzirom na to da je deo pisane dokumentacije o kojoj su se okrivljeni izjašnjavali nosilo oznaku poverljivo, na glavnom pretresu je javnost bila isključena.

Odgovornosti za požar u novosadskoj diskoteci oslobođena je i republička turistička inspektorka Radoslava Rončević, a sud je 2015. godine utvrdio da ona nečinjenjem nije doprinela tragediji koja se dogodila 2012. godine.

Iako je sud utvrdio da, u vreme koje je Rončević provela kao načelnica turističke inspekcije u Novom Sadu, Kontrast nijednom nije kontrolisan, sudsko veće je zaključilo da ne postoji zakonska regulativa koja određuje vreme koje je potrebno da bi se kontrolisao jedan objekat.

Sud je godinu dana kasnije oslobodio i građevinskog inspektora Veselina Kerca, koji je bio optužen da je prilikom kontrole diskoteke Kontrast zloupotrebio službeni položaj. Njega je optužnica teretila da je „pribavio korist vlasniku objekta i zakupcu, dopuštajući im da posle inspekcijskog nadzora nastave rad, iako za to nisu bili ispunjeni uslovi“.

Apelacioni sud u Novom Sadu je vlasniku diskoteke, Ganić Alojzu, smanjio kaznu zatvora sa pet, koliko je izrekao prvostepeni sud, na četiri godine. Apelacioni sud je presudu preinačio i jednom od zakupaca Slaviši Stanišiću tako što je uz kaznu zatvora od devet godina, izrekao i zabranu vršenja ugostiteljske delatnosti u trajanju od tri godine. Drugom zakupcu Dejanu Ratkoviću potvrđena je kazna zatvora u trajanju od sedam godina, a električaru koji je obavljao popravke u klubu Miroslavu Papugi kazna zatvora u trajanju od devet godina.

Oni su osuđeni za teško delo protiv opšte sigurnosti i izazivanje opšte opasnosti, jer nisu održavali električne instalacije na odgovarajući način, niti su poštovali protivpožarne propise.

U požaru koji se u novosadskoj diskoteci „Kontrast“ dogodio 1. aprila 2012. godine život je izgubilo šet mladih ljudi.