Kako obesmisliti restituciju u Srbiji

Vesti 10. jun 201716:50 > 19:19
N1

Postupkom restitucije u Srbiji do sada je vraćeno više od 7.000 objekata poslovnog prostora i 25.000 hektara šume. Dok iz Agencije za restituciju tvrde da je to dobar rezultat, iz Mreže za restituciju kažu da se postupak sprovodi selektivno i da postoji otpor kada je reč o vraćanju građevinskog zemljišta.

Naslednici placa u beogradskoj Ulici 27. marta, uvereni su da su upravo oni žrtva takvog postupanja gradskih vlasti.

„Kuća se nalazila u ovom prednjem delu placa, u parteru su bili lokali, a na spratu je bio stambeni deo gde su živeli moji baba i deda, moja majka i njena dva brata“, kaže Marina Protić Nikolić, unuka Vlastimira Petrovića.

Kuća, garaža i plac posle rata su oduzeti. Od svega je ostala samo parcela, koja im je restitucijom vraćena decembra 2015. Samo tri meseca kasnije, gradske vlasti donose odluku kojom su čitav proces restitucije obesmislili.

Naime, Generalnim urbanističkim planom iz marta 2016, parcela do tada namenjena za izgradnju poslovnog prostora, promenjena je u parcelu saobraćajne namene. To znači da novi/stari vlasnici ne mogu ni da na njoj grade, niti da je prodaju.

Iz mreže za restituciju kažu i da primer Marine Protić Nikolić, nije usamljen.

Sličan slučaj je i parkiralište na Slaviji, izgrađeno na parceli koja bi po Zakonu o restituciji trebalo da bude vraćena vlasnicima. Nije, kaže Antić, zbog opstrukcije Parking servisa. Iza svega stoji, uveren je Mile Antić iz Mreže za restituciju, motiv gradskih vlasti da zadrže građevisnko zemljište:

„Ono što je ključno, po svaku cenu, pokušaj očuvanja monopola nad građevinskim zemljištem, monopola koji postoji i koji datira nekoliko decenija unazad“.

U slučaju naslednika Vlastimira Petrovića – sedam decenija, plus dve godine, koliko pokušavaju da reše problem nastao prenamenom parcele. U gradskim institucijama, ih, kažu, šetaju od jedne do druge, i tako u krug.

Odgovore na ista pitanja upućena institucijama grada čekaju bivši vlasnici i njihovi naslednici, ali i N1.