Grad tvrdi da nije mogao da pomogne porodici stradale dece

Vesti 26. sep 201416:30 > 16:34
Izvor: N1 info

Porodica dece koja su stradala u požaru na Novom Beogradu nema prava na socijalnu zaštitu u glavnom gradu jer je prijavljena u Aleksincu, kažu u gradskoj upravi.

Porodica dece poginule prošle noći u požaru u Novom Beogradu, nije prijavljena u Beogradu već u Aleksincu, te nije ni mogla da koristi prava ili usluge socijalne zaštite u Beogradu, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Jasmina Ivanović.

Ivanović je u saopštenju navela da je, po informacijama kojima raspolaže njen sekretarijat, ta porodica u Aleksincu egzistencijalno zbrinuta i ona je tamošnji korisnik novčane socijalne pomoći.

Povezane vesti

Porodica je dolazila u Beograd da bi se bavila sezonskim poslovima, a tokom zime se vraćala u svoj grad. U porodici je još dvoje dece, od kojih jedno ima godinu i po dana.

Nadležni centar za socijalni rad -€“ Odeljenje Novi Beograd već je preduzeo sve mere iz svoje nadležnosti, prikupio podatke o porodici od Centra za socijalni rad u Aleksincu, i u toku je postupak hitne procene potreba i osiguranja njihove bezbednosti.

Sekretarka za socijalnu zaštitu je istakla da će, ukoliko se utvrdi da ima propusta u roditeljskom funkcionisanju, biti preduzete odgovarajuće mere prema roditeljima te dece, u skladu sa zakonom.

Jasmina Ivanović je navela i da će „Grad Beograd doneti strateška dokumenta za unapređenje položaja Roma u Beogradu“, a jedan od ključnih ciljeva biće stambeno zbrinjavanje porodica koje žive u nehigijenskim naseljima.