Inicijativa mladih pisala Vučiću: Broja pitanja bez odgovora

Vesti 02. jun 201717:38 > 17:42
Promo

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da otvoreno stane na stranu onih koji godinama promovišu vrednosti pomirenja i saradnje i da svoj autoritet stavi u funkciju zaštite onih koji brane ljudska prava i kojima je bezbednost ugrožena.

Predstavnici Inicijative su u otvorenom pismu upućenom Vučiću naveli, da su razumeli kao „odličan signal“ što je među prvim temama koje je otvorio u svom predsedničkom mandatu odnos prema Kosovu i regionu.

Oni su ga u pismu „upoznali sa činjenicom“ da se vrlo sadržajni, živi i intenzivni dijalog na tu temu već godinama vodi pod okriljem civilnog društva širom regiona, a da je taj dijalog poslednjih dana ugrožen fizičkim pretnjama i atmosferom linča koju stvaraju ultradesničarske i navijačke grupe. 

Kako su naveli, događaji koji predstavljaju platformu za dijalog nasilno se prekidaju, pretnje predstavnicima nevladinog sektora su sve otvorenije i eskalacija nasilja je neminovna ako državni organi konkretno ne reaguju.

„Neophodan uslov za dijalog koji ste najavili jeste eliminacija svakog oblika nasilja iz javnog prostora. Nemoguće je razgovarati ukoliko se ekstremističke grupe osećaju slobodno da se nasilno razračunavaju sa neistomišljenicima“, piše u otvorenom pismu. 

Oni su u pismu naveli i da postoje brojna pitanja bez zajedničkog odgovora u društvu i velika neslaganja o ključnim društvenim i političkim pitanjima, kao i da se u potpunosti slažu s ocenom koju je Vučić izneo po preuzimanju predsedničke dužnosti da je širi dijalog neophodan. 

„Verujemo da tačka okupljanja i osnova za taj dijalog, treba biti poruka ‘Sramota je mrzeti!'“, navedeno je u otvorenom pismu.