Advokati: Izmene propisa, pa prekid protesta

Vesti 10. jan 201515:14 > 15:21
N1 info

Advokati će prekinuti protest kada Skupština Srbije usvoji izmene propisa o javnom beležništvu koje su usaglasili stručni timovi Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde i pošto dobije autentično tumačenje Poreske uprave o primeni nedavno izmenjene Uredbe o paušalnom oporezivanju advokata, rekao je danas predsednik Advokatske komore Srbije.

Dragoljub Đorđević je novinarima posle sednice Upravnog odbora AKS rekao da treći zahtev advokature – smena ministra pravde nije neophodan uslov za prekid protesta advokata. Skupština AKS zakazana je za petak 16. januar, rekao je Đorđević.

On očekuje da će Skupština advokata Srbije doneti uslovnu odluku o prekidu protesta, odnosno da će se obustava rada nastaviti do usvajanja dogovorenih zakonskih izmena u parlamentu i njihove objave u Službenom glasniku.

Đorđević je rekao da će AKS već danas uputiti dopis Ministarstvu finansija sa molbom da do petka dobiju autentično i zvanično tumačenje za primenu Uredbe kojom se predviđa da advoaktima paušalni porez za ovu godinu bude povećan najviše 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde.