Sindikat: Prepreke u primeni Zakona o nasilju u porodici

Vesti 30. maj 201714:17 > 14:20
Podeli:
Izvor: N1

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici stupa na snagu 1. juna. Sindikat pravosuđa pozdravlja donošenje zakona, ali zamera što nisu konsultovane ni sudije ni tužioci šta im je potrebno u primeni, a to pre svega podrazumeva još 700 novih službenika.

Sindikat pravosuđa smatra da će i konkretni rezultati primene Zakona o sprečavanju nasilja u porodici izostati zbog nedovoljne tehničke i kadrovske opremljenosti sudstva, rečeno je u tom sindikatu.

Normativni okvir za aj zakon, koji će se primenjivati od 1. juna je formalno pravno zaokružen, ali niko nije pitao one koji treba da ga primene šta još treba da bi to i uradili, naveli su u sindikatu.

Predsednica sindikata Slađanka Miloševića je pozdravila donošenje tog zakona, uz ocenu da postojeći normativno pravni okvir nije dovoljan da bi se uspešno i primenio u praksi.

Ona je rekla da su sudije i tužioci išli na obuku za primenu tog zakona, ali ne i sudska administracija koja, kako je navela, „i nikada pre nije išla na obuke“.

Milošević je ocenila i da u pravosuđu nema dovoljno zaposlenih kako bi taj zakon mogao uspešno da se primenu, podsetivši na zabranu zapošljavanju koja važi i za sudstvo.

Ukazala je i da se samo u slučaju beogradskih tužilaštava, prema izveštaju Državnog veća tužilaca iz septembra 2016. godine, pokazalo da tužilaštva imaju veliki broj nerešenih predmeta.