TS: Opštine transparentnije, ali potrebna poboljšanja

Vesti 29. maj 201713:48 > 13:49
Logo

Transparentnost Srbije saopštila je da su opštine i gradovi u zemlji ostvarili napredak u unapređenju transparentnosti svojih aktivnosti, ali da postoji ogromna potreba i prostor za dalje poboljšanje.

Najbolje ocenjeni gradovi i opštine za transparentnost ostvarili su standarde samo u dve trećine kriterijuma, sa prosećnom ocenom od 47,2 od mogućih 100 poena, saopštili su predstavnici te organizacije na konferenciji za medije.

U izveštaju se navodi da su najbolje ocene za transparentnost dobile javne nabavke, a slede oblast informisanja o radu i slobodnog dostupa informacijama, dok je najlošije stanje u javnim preduzećima i ustanovama.

Upozorava se da je politička volja i dalje presudna za unapređenje transparentnosti rada gradova i opština.

Službenici sprovode mere samo ako postoji podrška rukovodstva lokalne samouprave, kaže se u izveštaju i dodaje da neka javna preduzeća i ustanove često ne ispunjavaju ni zakonske obaveze.

Kao veoma dobru praksu autori izveštaja navode elektronske registre administrativnih postupaka i mogućnost praćenja aktivnosti putem Internet sajta.

Transparentnost Srbije preporučuje gradovima i opštinama da sistematizuju najvažnije informacije na svojim sajtovima i da otvore posebne stranice posvećene aktivnostima skupština. Takođe je predloženo da posebne stranice budu predviđene za organizovanje javnih rasprava o budžetu i drugim važnim pitanjima.

Sajtovi lokalnih samouprava treba da sadrže sve kontakt informacije za službe i zvaničnike, kaže se u izveštaju i dodaje da treba redovno održavati konferencije za medije i odrediti fiksne termine za prijem građana.

Transparentnost preporučuje otvaranje posebnih Internet stranica o javnim nabavkama na kojima će biti informacije o konkursima, kao i informacije o procedurama, troškovima i rokovima za sve poslove u nadležnosti lokalnih samouprava.

Građani moraju da imaju da jasne informacije lokalnih samouprava o mehanizmima za prijavu nepravilnosti, nezakonitosti i slučajeva korupcije.

Gradovi i opštine treba da prave godišnje planove rada i usvoje etičke kodekse za zaposlene, kaže se u izveštaju Transparentnosti Srbija.