Načelan dogovor Ministarstva i Advokatske komore

ANADOLIJA/Medin Halilović

Predstavnici advokature i Ministarstva pravde na današnjem sastanku uspeli su da postignu načelan dogovor, što bi trebalo da rezultira izmenama više zakona i prekidom štrajka advokata.

„Postigli smo dogovor o svim spornim pitanjima i ja očekujem da će sledeći sastanak biti i poslednji“, rekla je predstavnica Advokatske komore Srbije Jasmina Milutinović posle sastanka sa predstavnicima Ministarstva pravde.

Sledeći sastanak zakazan je za 8. januar i tada bi trebalo da se dogovore tehničke izmene propisa, odnosno Nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu i seta drugih zakona.

„Mi imamo obećanje Ministarstva pravde da bi izmene zakona trebalo vrlo brzo da se nađu na dnevnom redu vanrednog zasedanja Skupštine Srbije i uslov za prekid protesta je njihovo usvajanje“, rekla je Jasmina Milutinović.

Izmene zakona uskoro u Skupštini

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović potvrdio je da bi izmene zakona trebalo brzo, u skladu sa Poslovnikom, da se nađu u parlamentu i naglasio da su zahtevi advokata zaključeni dogovorom.

„Zahtevi advokata su evoluirali, ali nema neprihvatljivih zahteva. Tokom pregovora izbrušena su neka pitanja koja smo sada zajedno uspeli da rešimo“, rekao je Backović.

On je kazao da obustava rada advokata nije ugrozila primenu Akcionog plana za poglavlje 23 koje se odnosi na vladavinu prava, jer je to „identifikovano kao još jedan problem koji se mora rešiti“.

„Akcioni plan je kao mapa lečenja i kada se odobri od strane EU, pristupićemo lečenju“, kazao je Backović.

Šta je dogovoreno?

Jasmina Milutinović precizirala je da je postignut dogovor na kojem advokatura insistira od uvođenja notarijata 1. septembra 2014. godine – „ono što građani ili advokati sastave, javni beležnik samo overava“.

Prema njenim rečima, prihvaćen je zahtev koji je advokatima daje pravo da sastavljaju ugovore kod svih privatno-pravnih poslova, osim kod pravnih poslova za poslovno nesposobna lica, invalidna lica i sporazuma o zakonskom izdržavanju.

„Za ta tri slučaja će ostati da javni beležnik sačinjava javno beležnički zapis, a u svim ostalim slučajevima, ugovore će sastavljati ili građani ili advokati, a javni beležnik će ih solemnizovati“, rekla je Jasmina Milutinović.

Dodala je solemnizacija (overa nejavne isprave) neće komplikovati overu, kao i da je postignut dogovor kojim javni beležnik ne može da odbije solemnizaciju.

„Kako bi smo to sprečili, uvodi se rešenje da građanin može da uputi prigovor osnovnim sudu i žalbu višem sudu što do sada nije bio slučaj“, kazala je ona.

Advokati u Srbiji štrajkuju skoro četiri meseca, od 17. septembra, kada su zatražili izmene više zakona o notarima, smanjenje paušalnog poreza i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.