Zbog Darvina smenjeni direktor CPN-a podneo tužbu

Vesti 28. maj 201711:31 > 11:36
N1

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević izjavio je u nedelju da je podneo tužbu protiv članova Upravnog odbora te institucije Bogoljuba Zečevića, Aleksandra Pajića i Marka Popadića zbog "protivzakonite i protivustavne odluke" o njegovom smenjivanju kao i neregularnosti tokom sednice odbora na kojoj je ta procedura pokrenuta.

Đorđević je agenciji Beta rekao da je tužba protv saradnika ministra prosvete Mladena Šarčevića podneta Višem sudu u Beogradu. Na pokretanje procedure o njegovom smenjivanju na sednici Upravnog odbora CPN-a 18. maja Đorđević će se žalbom obratiti i Vladi Srbije.

„Nema nijednog razloga da bilo ko u jednom demokratskom društvu toleriše bahatost prema zakonu i elementarnoj logici. Od suda i vlade sada očekujem da ponište nezakonite odluke predsednika i članova Upravnog odbora“, kazao je Đorđević.

Procedura je pokrenuta zbog članka koji je objavljen u listu Politika, a kojim je Đorđević pozvao Ministarstvo prosvete i ministra Šarčevića da reaguju na peticiju kojom se traži revizija Darvinove teorije u školama i na fakultetima i da stane u „odbranu nauke“.

Đorđević je kao neke od neregularnosti u proceduri njegovog smenjivanja naveo to što na spornoj sednici Upravnog odbora njemu nije dato da se izjašnjava, a zaposlenima nije bilo dozvoljeno prisustvo, dok Statut Centra za promociju nauke predviđa javnost rada.

Ministar Šarčević kasnije je rekao da već neko vreme nije zadovoljan radom Centra za promociju nauke i da nije problem samo stav Đorđevića iznet u otvorenom pismu. Ipak, još nema informacija o tome da je ministar i zvanično potpisao odluku o smenjivanju đorđevića, što treba da bude poslednji korak.