Čuva li se ćirilica popustom na tablu preduzeća?

Vesti 26. maj 201716:52 > 19:27
Izvor: N1

Prema najavama menadžera prestonice, kompanije koje reklamne nazive ističu na ćirilici plaćaće manju taksu tj. firmarinu. Ipak, preduzetnici misle da se na taj način neće postići cilj, očuvanje ćirilice.

Postaju li beogradski lokali čuvari pisma Ćirila i Metodija i Vukove azbuke? Naime, ko naziv radnje bude isticao na ćirilici, mogao bi da uštedi i to zahvaljujući receptu menadžera prestonice za čuvanje jednog od dva srpska pisma. Goran Vesić je obećao da će preduzetnici s ćirilićnim tablama, plaćazi nižu tzv. firmarinu.

„To neće biti izuzetak za našu državu. Recimo, Francuska naplaćuje manje firmarine kompanijama koje koriste francuske nazive“, kazao je Vesić.

Kada će tačno Beograd krenuti francuskim koracima ne zna se. Osim o tajmingu najavljene olakšice, u TV N1 iz kabineta menadžera glavnog grada dva dana ne stiže odgovor ni koliko bi procentualno iznosio popust na ćirilicu. Ako Beograd ikada tu ideju formalno usvoji, gotovo je izvesno da će ona ostati samo formalnost, jer, preduzetnici koji godinama uspešno grade identitet na latici kažu da neće menjati nazive zbog uštede.

„Jednostavno, ljudi su prepoznatljivi po logou. Ne pravite logo za svako tržište ponaosob, pa tako ni ovde. I mi se nadamo i verujemo u nas da ćemo uspeti da izađemo i na mnoga druga tržišta, tako da stvarno nemamo nameru sad da svakoj zemlji ponaosob pravimo poseban logo da bi prilagodili jeziku ili pismu lokalne kulture“, kaže Uroš Miomirović, generalni dikektor „Mone“.

Preduzetnici s nazivima preduzeća na latinici misle i da bi niža taksa samo za ćirilične firme bila diskriminacija.

Međutim, to nije i stav onih koji zastupaju insterese privrednika oba pisma, Unije poslodavaca Srbije, jer, tamo su još restriktivniji od menadžera Beograda.

„Naš predlog koji smo puno puta gradskom socio-ekonomskom savetu predočili je da se primeni ne nulta tolerancija kao što je kod Rusa koji su sve preveli u ćirilicu, ali da napišemo na ćirilici, a ispod toga da stavimo na engleskom“, kaže Žarko Šakić, Unija poslodavaca Srbije.

No, čak i da prođe samo Vesićeva ideja, pogodnost za ćirilicu obuhvatila bi mali broj preduzetnika, jer, firmarinu plaćaju samo najveći, oni koji godišnje zarade više od 50 miliona dinara. Takvih je malo, a koliko tačno navodno ne znaju ili ne žele da kažu ni u Agenciji za privredne registre, ni u Poreskoj upravi, ni u gradskim sekretarijatima.