Astra: Naučite decu da ne pričaju sa nepoznatim osobama

Vesti 26. maj. 201709:55 > 10:04
Podeli:
Izvor: N1

Ivana Radović iz organizacije Astra za N1 kaže da najveći broj dece čiji je nestanak prijavljen u Srbiji, čine oni koji su pobegli od kuće, zatim slede tzv. roditeljske otmice, dok su otmice od strane nepoznatih osoba veoma retke. Ona ipak savetuje roditeljima da nauče decu da ne pričaju sa nepoznatim osobama.

U četvrtak, 25. maja, širom sveta je obeležen Međunarodni dan nestale dece. Jedan od najvećih roditeljskih strahova je nestanak deteta. To će potvrditi svaki roditelj na planeti.

Postoje mehanizmi da se takvi slučajevi preduprede, policije širom sveta neprestano rade na poboljšanju mehanizama pokrete, vlade se trude da poboljšaju zakone, međutim, to i dalje nije dovoljno da bi se sprečile otmice i dečiji trafiking.

Prema podacima MUP-a Srbije za 2016, u prvih šest meseci prošle godine prijavljen je nestanak 550 dece. Ivana Radović kaže da se od početka migrantske krize, najveći broj prijave nestanaka odnosi na decu migranata koja su se razdvojila od roditelja ili pratilaca tokom puta kroz Srbiju.

Kada se izuzmu ti slučajevi, najveći broj nestale dece čine oni koji su pobegli od kuća, objašnjava sagovornica N1 i dodaje da zatim slede tzv. roditeljske otmice (u slučaju razvoda i sl), dok su otmice od strane nepoznatih osoba veoma retke.

Radović podseća da trgovci ljudima imaju mnogo suptilnije metode da namame žrtve. Zato upozorava da su deca koja pobegnu od kuće u velikom riziku od trgovine ljudima i od različitih oblika eksploatacije. “Deca u velikom nepoznatom svetu gde razni ljudi mogu svašta da im ponude”, ističe ona.

Izmene zakona omogućile su i da policija više ne čeka, već se u portagu za nestalim detetom kreće odmah i Ivana Radović navodi da se policija uglavnom drži te prakse, ali ne u svim slučajevima. “Kod dece koja imaju istoriju bežanja, u potragu se kreće kasnije jer se pretpostavlja da će se dete vratiti. Deca koja često beže su najugroženija, ako stalno bežite, pitanje je od čega bežite. Najveći broj bekstava su deca iz institucija i hraniteljskih porodica. Ta deca su najmanje bezbedna”, upozorava ona.

Iz Astre podsećaju i da postoji međunarodni broj telefona 116 000 na koji se prijavljuju slučajevi nestanka deca. Radović objašnjava da uloga Astre nije da zemenjuje policiju, već da doprinosi tako što će informacije proslediti nadležnim institucijama u zemlji, ali i sličnim službama u inostranstvu. “To povezivanje, i brza i neformalizovana razmena informacija je jako važna. Ti prvi sati (posle nestanka) su najvažniji”, objašnjava ona.

Radović podseća i da je Astra prošle godine, povodom Međunarodnog dana nestale dece, sprovela socijalni eksperiment u beogradskom parku Tašmajdan gde je, uz prethodnu saglasnost roditelja, nepoznata devojka prilazila deci i pitala ih da pođu s njom da vide njene kučiće. “Velike broj dece prvo nije htelo, i rekli su da prvo moraju da pitaju mamu, ali posle dve-tri rečenice hteli su da krenu. Važno je da deca znaju, da ih naučite da ne pričaju sa nepoznatima”, poručuje ona.

Sagovornica N1 je dodala i da se Astra već godinama zalaže za uvođenje tzv. “Child Alert” sistema za hitne potrage u slučaju nasilnih nestanaka dece. “Tada se alarmira cela javnost, informacija se šalje medijima i kompanijama koje upravljaju elektronskim bilbordima, zaustavlja se program i ide slika deteta. To naravno nije sistem koji bi se koristio svaki dan”, objašnjava Ivana Radović.