Vlaović: Vučić o Gašiću kao da ne može da živi bez funkcije

Vesti 23. maj 201709:09 > 09:16
Izvor: N1

Novinar ekonomske redakcije dnevnog lista Danas, Gojko Vlaović, ocenio je u Novom danu televizije N1 da bivši ministar odbrane i funkcioner vladajuće SNS Bratislav Gašić, nema apsolutno nikakve kvalifikacije da bude šef BIA.

Premijer Aleksandar Vučić potvrdio je juče da će Gašić biti novi direktor BIA, a upitan da li bivši ministar odbrane može da obavlja tu funkciju pošto je sa prethodne smenjen, on je rekao da Gašić „izdržao godinu i po dana bez ijedne funkcije“ i da ima mnogo kvaliteta i da je čovek koji sve zna o bezbednosti.

Vlaović kaže da mu je ta izjava premijera Vučić čudna jer zvuči kao da je Gašić izdržao nekoliko minuta pod vodom bez vazduha, pa mu sada treba vazduh, odnosno “kao da ne može da živi bez funkcije”.

Gost Novog dana ističe da nije problem u tome što je Gašić stranačka ličnost, jer se partijski funkcioneri postavljaju na visoke državne funkcije i u drugim evropskim državama, već to što je Gašić, prema njegovim rečima, apsolutno nekompetentan da bude prvi čovek BIA.

“Mislim da je problem SNS-a sa kadrovima. Imaju malo stručnih ljudi, malo njih može da se bave određenim stvarima, a maltene su svi raspoređeni na funkcije. Evo, ne zna se ko će biti premijer, a činjenica da se pominju nestranačke ličnosti govori o tome da kadrovski loše stoje”, ocenjuje Vlaović.

Novinar Danasa podseća i da je Gašić bio protagnosta dve afere. Za vreme Gašićevog mandata na mestu ministra odbrane došlo je i do još nerazrešene afere „helikopter“, u kojoj je poginulo sedmoro ljudi prilikom transporta bebe iz Novog Pazara za Beograd vojnim helikopterom po lošem vremenu, a na kraju je morao da podnese ostavku zbog seksističkog komentara upućenog novinarki B92 Zlatiji Labović.

“Jednostavno se ide na to da je narod zaboravio. Bili su izbori, Vučić je pobedio, treba postaviti nove ljude, i sada ćemo da postavimo Gašića koji je od početka od strane SNS i Vučića tretiran kao osoba kome je nameštena ta afera – da je dao jednu neopreznu izjavu, ali je inače dobar čovek”, navodi on.

Vlaović smatra i da Vučiću odgovara da javnost nagađa ko će da bude novi premijer, iako će bilo ko na toj funkciji biti pod njegovom kontrolom, umesto da se bavi pravim problemima, poput štrajkova u brojnim preduzećima ili tome da izvršitelji dolaze da popisuju imovinu KBC-a “Dragiša Mišović”.

Podseća da je u slučaju KBC-a “Dragiša Mišović” došlo do spora u vezi sa 12 ari zemljišta koje je država eksproprirala 60-ih godina, a da vlasnicu zemljišta pritom nije obeštetila. Zemljište je država prvo dodelila Železničkoj bolnici, koja je kasnije postala deo KBC-a “Dragiša Mišović”, da bi potom taj klinički centar pomenuti plac prodao firmi Koling koja je u međuvremenu otišla u stečaj.

Vlaović smatra da zato sva odgovornost leži na državi, jer država nije vodila računa o tome da vlasnici zemljišta nikada nije isplaćena naknada, i mirno je gledala kako sud donosi odluku koja može da ugrozi rad bolnice.

“To je jedna nelegalna odluka. Ovde je sve sumnjivo. Zašto Koling ne plati nego bolnica”, pita on.

Gost Novog dana ocenjuje i da je problem opozicije u Srbiji upravo to što se ne insistira na takvim socijalnim pitanjima, već u sferi ekonomije vodi istu politiku kao SNS.

Pored toga, veliki problem u opoziciji, od 1990. godine do danas, je izražaeni individualizam i stalna borba za mesto lidera opozicije. “ DS se podelila na pet, šest, sedam frakcija. I to je konstantan problem kojim mogu sociolozi da se bave, i da napišu neka stručna dela o tome”, ocenjuje Vlaović.

Kaže i da nekadašnji zaštitnik građana Saša Janković, nakon relativnog uspeha na predsedničkim izborima, verovatno smatra da je “bogom dan da bude predvodnik opozicije”, ali da će se na predstojećim izborima u Beogradu videti da li je i zaista tako. Veruje i da se Janković distancira od ostatka opozicije, jer su te stranke više puta poražene od Vučića na izborima, i da mu sigurno više smetaju nego što mu koriste.

Komentarišući to što je 18 dana pre formiranja Jankovićevog pokreta “Slobodni građani Srbije”, organizacija istog imena registrovana u Novom Sadu, Vlaović ukazuje na dve mogućnosti: Ili da je neko iz Jankovićevog okruženja otkrio ime pokreta ili da je neko prisluškivao Janovićeve ljude. Smatra da iza registrovanja organizacije istog imena možda stoji SNS kao vladajuća stranka, ali ne isključuje mogućnost i da je reč o nekom od Jankovićevih konkurenata iz opozicije.