Vukčević najavio izveštaj o zločinima nad Srbima

Vesti 04. jan. 201519:08 > 19:20
Podeli:
Izvor: N1

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže, povodom zamerki da se nije dovoljno radilo na rasvetljavanju zločina nad srpskim žrtvama, da Tužilaštvo sprema obraćanje javnosti u kome će biti pokazano koliko je urađeno u istragama o srpskim žrtava, jer se ''tim podatkom manipuliše''.

“Radi se na novim predmetima, ali ne želim da najavljujem nove postupke. U Tužilaštvu ne može da se ne radi. Samo je pitanje koliko se to vidi. Da smo imali veće kapacitete, mnogo bi toga više bilo urađeno“, rekao je za Televiziju B92 Vukčević koji krajem januara zbog zakonskih promena odlazi u penziju ne završivši mandat, jer ispunjava starosni uslov.

Prema njegovim rečima, regionalni sporazumi su upravo i sklapani da ne bi državne granice bile barijere uz pomoć kojih bi neki izbegavali krivičnu odgovornost.  

Odbacujući medijske optužbe na svoj rad i rad Tužilaštva, Vukčević ističe da se ne radi o personalnim napadima, već o napadima napad na instituciju Tužilaštva za ratne zločine.

Vukčević smatra da je cilj učestalih napada na njega da se relativizaciju istrage koje idu ka “komandujućem kadru“ i dodaje da je Haški tribunal prestao da radi, pa se otvara prostor da Tužilaštvo procesuira i “one gore“.

To je, međutim, prema njegovom mišljenju, i razlog kampanje protiv Tužilaštva, koje, kako je dodao, već ima “jednu istragu protiv jednog generala“.

Medijski linč i diskreditacija ličnosti

Povodom medijskih napada da je odavao podatke iz određenih predmeta Amerikancma, kao i optužbi da je jedan od njegovih zamenika nelegalno izabran, Vukčević kaže da su te optužbe smešne.

„To su smešne stvari. To je sve u pavcu medijskog linča i diskreditacije ličnosti, jer kad se to plasira ima dosta ljudi, prostog sveta, koji će za vas reći da ste americki špijun“, prokomentarisao je on.

„Cilj napada je onemogućavanje Tužilaštva da radi svoj posao, da dalje otkriva, a na putu smo da još toga otkrijemo“, rekao je tužilac Vukčević.

Vukčević je istakao i da je Tužilaštvo započelo četiri predmeta na rasvetljavanju ozbiljnih krivičnih dela i da je na putu da ih dovede do kraja.

Moram u penziju, zakon munjevito promenjen

ovoreći o odlasku u penziju, Vukčević je rekao da “u penziju mora, jer ispunjava starosni uslov, ima 65 godina“, ali da se postavlja pitanje, da je on izabran na šest godina, iako se u momentu kada je biran tačno znalo koliko godina ima, i da mu mandat traje do kraja godine.

“Nisam menjao izvod iz matične knjige“, prenete su reči Vukčevića na sajtu TV B92.

Prema rečima Vukčevića, zakon je promenjen munjevito, u roku od nekoliko dana, i samim tim nije ostavljena mogućnost da on nastavi da radi.