Matić: Tekst pokušaj da krivicu za Ćuruviju svale na Đinđića

Vesti 22. maj 201715:33 > 15:34
N1

Komisija za utvrđivanje činjenica o ubistvima novinara upućuje oštar protest redakciji lista Politika zbog objavljivanja 19. maja teksta Đorđa Martića pod naslovom "Ćuruvija, Račak i Gordić".

Kako se ukazuje u saopštenju Komisije, koje je potpisao predsednik Veran Matić, „radi se o ciničnom pokušaju bivšeg glavnog i odgovornog urednika Politike Ekspres da krivicu za atentat na čuvenog beogradskog novinara Slavka Ćuruviju posmrtno svali na Zorana Đinđića i opoziciju Slobodana Miloševića“.

„Komisija je zaprepašćena činjenicom da je ugledni beogradski list pristao da posluži kao platforma Martićevom pokušaju brisanja istorije i negiranja sudskog postupka koji je u toku“, ukazuje se u saopštenju.

Prema stavu Komisije, „istorija srpskog novinarstva zapamtiće Đorđa Martića kao čoveka koji je neposredno naručio sramni tekst ‘Ćuruvija dočekao bombe’ u kojem je kolegu novinara javnosti potkazao kao NATO izdajnika i čoveka koji je prizivao bombardovanje svoje domovine“.

Ćuruvija je ubijen samo nekoliko dana nakon što je tekst „Ćuruvija dočekao bombe“ pročitan i na Drugom dnevniku RTS, navodi Komisija.

U saopštenju Komisija podseća javnost da je u februaru 2013. godine osnovana upravo da bi se sa mrtve tačke pokrenule istrage o ubistvima srpskih novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović i da Srbija ne bi ostala na spisku zemalja u kojima se novinari nekažnjivo ubijaju.

Martić već svedočio

Kao rezultat novog zamaha istraga, Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnice protiv rukovodilaca Miloševićeve Službe državne bezbednosti i pripadnika te službe koji su, po navodima iz te optužnice, na Uskrs 1999. godine, svirepo likvidirali izdavača Evropljanina i Dnevnog telegrafa pred ulazom u njegov beogradski dom.

Suđenje optuženima počelo je 1. juna, 2015. godine pred Specijalnim sudom u Beogradu, a Đorđe Martić i Miroslav Marković, novinar kome je Martić u svojstvu glavnog urednika Ekspresa dao uputstvo da Slavka Ćuruviju neposredno optuži za izdaju, već su na zahtev optužbe svedočili u ovom procesu.

Komisiji je neshvatljiv uređivački potez Politike, koja dozvoljava Đorđu Martiću da u cenjenom listu nastavlja sa targetiranjem ljudi, a da od njega prethodno nije zatražila ni objašnjenje zašto je stavio simboličku metu na leđa Slavka Ćuruvije.

Nije ga pitala žali li kolegu koji je, posle teksta koji je Martić neposredno naručio i objavio, na mafijaški način odstreljen kišom metaka u leđa i potom „overen“ hicem u glavu izbliza.

Komisija poziva uredništvo Politike da objavi ovo saopštenje i da se izvini javnosti zbog uređivačkog propusta.