Janjić: Vučić zadržava kontrolu, neće Dačića za premijera

Vesti 21. maj 201710:27 > 10:37
N1

Glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Dragan Janjić izjavio je u Novom danu televizije N1 da verovatno samo Aleksandar Vučić zna ko će biti novi premijer Srbije. Janjić veruje da će to biti ekspert i da su slabe šanse da na mesto predsednika Vlade dođe lider socijalista Ivica Dačić.

Janjić očekuje da će dosadašnji premijer Aleksandar Vučić zadržati ključnu kontrolu i nakon preuzimanja funkcije predsednika Republike, i da će za premijera postaviti nekog od eskperata jer mu je, kako kaže, najlakše da održi svoj uticaj.

Smatra i da su slabe šanse da premijer postane lider socilaista Ivica Dačić. “Po Ustavu je premijer najjača funkcija. Ako (Vučić) želi da održi kontrolu, ne sme da dovede nekog ko jednog dana može da pokuša da upotrebi sva ta ustavna ovlašćenja ako mu budu išla u prilog. Moraće da ima čoveka od poverenja”, ocenio je Janjić.

Urednik agencije Beta smatra i da Dačićeva podrška Vučiću na predsedničkim izborima nije imala cenu, već da su socijalisti stali iza lidera naprednjaka kako bi mu olakšali pobedu na izborima.

Imenovanje bivšeg šefa države Tomislava Nikolića za predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, Janjić vidi kao “obezbeđivanje ćoška za Nikolića”, i jednu paradnu funkciju koja neće imati bitan utiacaj na situaciju u zemlji.

Komentarišući formiranje pokreta bivšeg zaštitnika građana Saše Jankovića, koji je bio drugi po broju osvojenih glasova na predsedničkim izborima, Janjić je primetio da je Janković uspeo da probudi uspavani deo srednjeg sloja, koji može značajnije da utiče na društvo, ukoliko mu se to dozvoli.

Janković je, kako kaže, ukazao na neke važne stvari poput vladavine prava i stvarne primene sloboda, uključujući i medijske slobode, te da je sada pitanje da li će to birači razumeti kao ključnu poruku.

Janjić ističe i da su građani izgubili poverenje u politiku i političare nakon velikog broja neispunjenih obećanja, i da ih sada tretiraju kao nužno zlo. “Politika je počela da se tretira kao uslov za zaradu – ‘ako glasam dobro, daće mi 50 evra, ionako su svi isti, pa daj da bar uzmem tih 50 evra’. O obrazu više niko ne razmišlja. Moral je nestao zahvaljujući političarima. U tom smislu je značajan pokret Saše Jankovića”, veruje on.

Janjić je rekao i da sa velikom zabrinutošću gleda na raspravu u javnosti o Darvinovoj teoriji evolucije i smatra da su javne vlasti morale jasno da ustanu u odbranu civilizacijskih tekovina. Lekciju je, prema njegovim rečima, održao deo nastavnika Bogoslovskog fakulteta koji su jasno odgovorili na to gde je mesto nauke, a gde religije.

Haradinaj će pregovarati sa Beogradom

Gost Novog dana osvrnuo se i na predstojeće izbore na Kosovu, ocenjujući da je favorit na njima koalicija čiji je kandidat za premijera bivši komandant OVK Ramuš Haradinaj.

“Ramuš Haradinaj je izašao kao pobednik i žrtva cele priče sa francuskim sudom. Izgleda da će to da bude pobednička opcija”, rekao je Janjić, ocenjujući da će Haradinaj, uprkos ranijim izjavama, nastaviti pregovore sa Srbijom jer to, uostalom, pre svega zavisi od Brisela i Vašingtona, a ne od toga šta neko u Prištini ili Beogradu želi.

Zapaljivu retoriku na Kosovu vidi kao nešto što je usko povezano sa unutrašnjom politikom, a podseća i da su izjave o tzv. Velikoj Albaniji vrlo jasno definisane i govore da ukoliko izostane evropska integracija regiona, Albanci neće imati drugi izbor nego da traže izlaz u nacionalnom povezivanju.

“To je poruka i Evropi, i Srbiji. Na unutrašnjem planu ima značaj. To je populistička mera koja podiže nacionalna osećanja, ali istovremeno je dobro izbalansirana u odnosu na Zapad, data je u smislu – nešto učinite inače će se desiti svašta”, kaže Janjić.

Dodaje i da su mu napisi u medijima o tome kako Srbija ima najjaču vojsku u regionu smešni. “Najjači su oni koji imaju dobre prijatelje, i koji su uspeli dobro da se pozicioniraju. Nije snaga samo u vojsci. Imali smo najjaču vojsku i 90-ih i došli smo dokle smo došli”, podseća Janjić.