Obustavljena istraga za ubistvo srpskih žetelaca na Kosovu

Vesti 19. maj 201717:08 > 17:12
Tanjug/Dimitrije Goll

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine. Direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić izjavio je da je vest iz Prištine primio sa nevericom.

Međunarodni tužilac je 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjičenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, članova jedinice iz Lipljana, zbog sumnje da su počinili masakar nad 14 srpskih civila u selu Staro Gracko.

Postupak je, posle devet godina od pokretanja, obustavljen u odnosu na sve osumnjičene.

Marko Đurić je rekao da je siguran da nema građanina Srbije koji zbog obustavljanja istrage ne oseća tugu i gnev.

„Porodice i prijatelji srpskih mučenika u Starom Grackom će umesto pravde, na godišnjicu tog strašnog zločina dobiti nepravdu i još jednu poruku da je Srbe u našoj južnoj pokrajini dozvoljeno ubijati“, naveo je Đurić u pisanoj izjavi.

On je dodao da je „definitivno pala zavesa u ciničnoj predstavi u kojoj su krvnici i njihovi pokrovitelji glumili da mare za one koje su pobili i sada jasno vidimo da su i oni koji su, praveći se da tuguju, nepozvani polagali cveće na spomen obeležju srpskim stradalnicima u Starom Grackom isti kao i oni koji su spomen-ploču nedugo zatim oskrnavili“.

On je naglasio da se danas, kada se zločinci puštaju da slobodno šetaju Kosovom i kada im se dozvoljava da se kandiduju za najviše političke funkcije, samo još jednom potvrđuje da pravde za srpski narod i srpske žrtve ne može biti pred tuđim sudovima.

Četrnaestorica Srba iz Starog Gracka ubijena su na njivi tokom žetve 23. jula 1999. godine. Ubijena su četiri člana porodice Janićijević – Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina.

Rafalima su na licu mesta ubijeni i Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, zatim Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Policija UNMIK-a je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu. Bitići je usled nedostatka dokaza posle dva meseca pušten iz pritvora.

Ubistvo žetelaca je jedan od najvećih zločina koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu posle dolaska međunarodnih mirovnih snaga.