Šešelj traži pomilovanje Jovanovića, Nikolić bez komentara

Vesti 18. maj 201718:03 > 19:16
REUTERS/Ivan Milutinović

Dok je predsednik Tomislav Nikolić u Belorusiji, na njegovu adresu ponovo je stigao poziv Vojislava Šešelja da pomiluje Zvezdana Jovanovića osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića. To je postala centralna tačka polemike u danu kada je na dnevnom redu pitanje bankarskih garancija za Elektroprivredu i Elektromreže Srbije.

Amnestija za Zvezdana Jovanovića ubicu nekadašnjeg premijera Srbije, ukidanje Suda za ratne zločine i amnestija svih koji su pred njim optuženi ili osuđeni – ponovo su tema za Vojislava Šešelja. I ovoga puta zahteve je uputio Tomisalvu Nikoliću.

“Ako učini ova dobra dela Tomislav Nikolić može imati nešto čvrsto zbog čega bi se ponosio kad napusti predsedničku funkciju. Ako propusti šansu da to uradi onda neka sam razmišlja kako će ga i u kom svetlu istorija zapamtiti”, poručio je lider radikala.

Šešelj je ove zahteve izneo i prošle nedelje iz skupštinske klupe i to nakon što je u javnosti odjeknulo pismo Zvezdana Jovanovića ministru unutrašnjih poslova u kome traži da “zauzda besne pse iz MUP-a“, a potom i suspenzije policajca iz Bačke Palanke Dalibora Karanovića nakon privođenja Jovanovićevog sina.

Poslanik DS-a Balša Božović kaže da ga ne bi čudilo da zahtev bude uslišen, jer se radi o istim ljudima

“Oni su u biti radikali koji ne razumenju ništa, na svaki način veličaju zločine, na svaki način pokušavaju da od onih koji su napravili najgore ovoj zemlji – kao Zvezdana Jovanovića, Zemunskog klana, Legije i svih ostalih koji su vršili straobalne zločine i tokom 90-ih i kad je u pitanju rat na Kosovu i tako dalje – da od njih naprave heroje”, ocenio je Božović.

U Fondu za humanitarno pravo zgroženi su zahtevom za ukidanjem suda za ratne zločine i amnestijom svih optuženih i osuđenih.

Milica Kostić iz FHP-a kaže da je na delu glorifikacija zločinaca i povratak nedostojnih osoba u javni život i podseća na prijem Momčila Krajišnika u Predsedništvu Srbije ili tribinu Veselina Šljivančanina u organizaciji SNS-a.

“Mislim da slobodno možemo zaključiti da ne postoji stvarna volja da se ratni zločini u Srbiji procesuiraju na efikasan i nepristrasan način“, smatra Kostić.

Iz Predsedništva stiže kratka poruka da “predsednik Srbije ne želi da komentariše javne istupe Vojislava Šešelja, kao ni do sada“.

Na samoj sednici Skupštine Srbije nema ovih tema. Poslanici razmatraju davanje bankarskih garancija za Elektroprivredu Srbije i Elektromrežu Srbije i izmene zakona o osiguranju depozita i agenciji za osiguranje depozita.