Snežana Stanojković izabrana za tužioca za ratne zločine

N1

Skupština Srbije izabrala je Snežanu Stanojković za tužioca za ratne zločine.

Za Snežanu Stanojković glasala su 153 poslanika, dva su bila protiv. Od 169 prisutnih poslanika njih 14 nije glasalo. Za drugog kandidata Milana Petrovića nije bilo glasova. Oba kandidata predložila je Vlada Srbije.

Snežana Stanojković je zamenica tužioca u Tužilaštvu za ratne zločine, a Milan Petrović je aktuelni rukovodilac tog tužilaštva.

Snežana Stanojković je prvi put izabrana za zamenicu tužioca 2009. godine u Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Naredne godine upućena je u Tužilaštvo za ratne zločine, u kom je od 2008. radila kao tužilačka pomoćnica.

Bila je kandidat za tužioca za ratne zločine u decembru 2015, ali tada niko od njih nije dobio potrebnu većinu glasova za izbor.

U septembru 2016. Državno veće tužilaca uputilo je Vladi listu sa imenima troje kandidata za tužioca ratne zločine, da bi dva meseca kasnije javno pozvalo Vladu da na prvoj narednoj sednici konačno razmotri te predloge. Listu od dva kandidata za tužioca za ratne zločine Vlada je Skupštini uputila tek 24. aprila.

Na tom spisku nije se našao treći kandidat, kojeg joj je predložilo Državno veće tužilaca, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Žustra rasprava pre glasanja

Glasanju i aplauzima prethodila je žustra rasprava. Izbor predsednika sudova na četiri umesto na pet godina i mogućnost izbora u dva mandata pojačaće politički uticaj na pravosuđe, bili su argumenti opozocije protiv izmena Zakona o sudijama.

„Stvara se posebna kasta – predsednici sudova, koji treba da budu odani režimu Aleksandara Vučića i da vrše uticaj na sudstvo do kraja mandata. Pošto očigledno da ova vlast ne može da pronađe nove lojalne korumpirane sudije“, rekao je Marko Đurišić iz SDS.

Poslanik vladajuće većina, Vladimir Đukanović iz SNS odgovorio je da ovo nije Titovo vreme i da se odluke o presudama ne donose u Savezu komunista, već se to radi u sudovima.

Srđan Nogo, poslanik Dveri, upitao je da li je javna tajna da postoje sudije koje su imale članske karte SPS, DS-a, a sada SNS-a.

„To je toliko bajato da ga se niko više i ne seća i nema nikakve veze sa današnjim trenutkom. Kasnite samo par godina u tome što su navodno otkrili i prave neku svoju aferu“, odgovorio je Vladimir Orlić iz SNS.

Svoju redovnu diskusiju u parlamentu imali su Marjan Rističević i Saša Radulović, koji je dobio nadimak Kradulović.

Veroljub Arsić, koji je vodio sednicu, dva puta je određivao pauzu – da se strasti smire. A opomenut je samo poslanik Dveri Srđan Nogo – takođe dva puta.