Koliko lekara godišnje ode iz Srbije?

Vesti 15. maj 201712:01 > 12:06
Izvor: N1

Srbija nema preciznu evidenciju o broju lekara koji odlaze iz Srbije kako bi radili u inostranstvu. Ipak, prema podacima Lekarske komore Srbije, u prethodne dve godine izdata su 2.004 Sertifikata dobre prakse, koji su uglavnom potrebni za zaposlenje u inostranstvu.

Najčešće se kao merilo za taj podatak uzima broj doktora koji od Lekarske komore Srbije traže “Good standing” sertifikat tj. sertifikat dobre prakse. Taj dokument dokazuje da lekar nije osuđivan pred Sudom časti Lekarske komore Srbije, kao i da se protiv lekara ne vodi spor.

“Good standing” sertifikat uglavnom traže strane zdravstvene institucije kada započinju saradnju sa lekarom, bilo da ga primaju u radni odnos ili sa doktorom započinju povremenu stručnu ili akademsku kooperaciju. Sertifikat dobre prakse se izdaje i zbog nostrifikacije diploma u stranim zemljama.

U protekle dve godine, pa sve do maja 2017. prema podacima Lekarske komore Srbije izdala 2.004 Sertifikata dobre prakse. Ako bi se ovaj podatak uzeo kao relevantan to znači da je Srbija za dve i po godine izgubila nešto manje od 7 odsto lekara.

Ipak, u Lekarskoj komori Srbije upozoravaju da to ne znači da su svi medicinari koji su zatražili sertifikat i otišli iz Srbije, trajno ili privremeno.

“Bitno je imati na umu da broj izdatih sertifikata svakako ne predstavlja broj lekara koji su emigrirali iz Srbije. Korišćenje ovog podatka u tom smislu bi bilo izuzetno netačno i predstavljalo bi zloupotrebu i obmanu.” naveo je u pisanom odgovoru za N1 dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije.

Kao činjenicu da “Good standing” sertifikati ne služe samo za odlazak iz Srbije, Dinić je naveo da se Sertifikati dobre prakse izdaju iz mnogo razloga. Ipak, nije naveo koji su to drugi razlozi.

U Lekarskoj komori Srbije su napomenuli i da samo pojedine zemlje zahtevaju sertifikate, što znači da neki lekari odlaze i bez potvrda.