Nastavnici štrajkuju glađu, traže povratak na posao

N1

Nastavnici Petar Blagojević iz Kragujevca i Živadin Disić iz Niša počeli su danas štrajk glađu ispred Ministarstva prosvete u Beogradu tražeći da posle više godina od dobijanja otkaza budu vraćeni na posao.

Petar Blagojević, koji je predavao tehničko obrazovanje, rekao je novinarima da mu je prethodni ministar prosvete Srđan Verbić pre tri godine oduzeo licencu na zahtev direktora škole u kojoj je radio. Prema Blagojeviću, licenca mu je oduzeta zbog navodnog prekršaja, odnosno grubog postupanja prema jednom učeniku. 

On je istakao da je dobio upravni spor i da je rešenje o gubitku licence poništeno, tako da traži da bude vraćen na posao na neodređeno vreme. 

„Na moje mesto nije primljen drugi nastavnik nego je moja norma časova podeljena među onima koji su već radili“, dodao je Blagojević. 

Prema rečima Blagojevića, zbog onoga što se njemu desilo treba da odgovara ili direktor škole i ministar.

Njegov kolega iz Niša, Živadin Disić je rekao da je zbog lažnih optužbi dobio otkaz u Osnovnoj školi „Sveti
Sava“ u Nišu u kojoj je predavao istoriju. Disić je objasnio da je njega jedan kolega iz te škole vređao i udario u lice, kao i da je to posvedočila pomoćna radnica koja je bila prisutna. 

Prema Disiću, nastavnik koji ga je napao je prekršjano pravosnažno osuđen zbog fizičkog zlostavljanja, ali i dalje radi, dok on ne radi već dve i po godine. 

Disić smatra da je pravi razlog za otkaz to što je ukazivao na korupciju u školi.