Verbić: Racionalizacija samo u dogovoru sa sindikatima

Vesti 03. jan. 201515:51 > 15:55
Podeli:
Izvor: N1

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da će jedan od glavnih zadataka za njegovo ministarstvo u 2015. godini biti uspostavljanje efikasnije mreže škola u Srbiji, kao i racionalizacija broja zaposlenih u prosveti, ali da nijedna mera neće biti sprovedena bez dogovora sa sindikatima i nastavnicima.

„Ne želimo da se zatvaraju škole iz čisto ekonomskih interesa. Ne želimo da budemo kratkovidi i da se odluke tiču samo sadašnjeg budžeta i ekonomske situacije. Treba razmišljati da se neke škole spajaju ili presele na drugo mesto, da se spajaju škole i vrtići“, kazao je Verbić agenciji Beta.

Ministar je ocenio da postoji način za optimizaciju mreže škola, a da će za to biti potrebno vreme, kao i obuka zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Prema njegovim rečima, i raconalizacija mesta zaposlenih u prosveti je u planu, ali se to neće dešavati bez dogovora sa sindikatima.

„Ako nešto jeste posao sinikata to je da sednu sa predstavnicima ministarstva i vrlo pažljivo dogovore kriterijume kada neko ostaje bez posla, kada neko dobija otpremninu i ide u prevremenu penziju“, kazao je Verbić.

On smatra da je rešenje u „ukrupnjavanju norme časova“.

„To znači da umesto četiri nastavnika koji drže po 25 odsto časova imamo jednog koji drži 100 odsto. Naravno, ako je to moguće, ako to zahteva puno putovanja, nećemo to tražiti“, kazao je Verbić.

Transparentnost u školarnima i zapošljavanju

Kao jedan od važnijih zadataka u ovoj godini, ministar prosvete je istakao i veću transparentnost odluka koje se donose u prosveti, kao i njihovu revnosniju primenu.

„Zadak nam je povećanje transparentnosti u obrazovanju. Transparentnost u finasiranju, budžetu i školarinama“, kazao je Verbić, ocenivši da je to način da se preduprede protesti i česti zahtevi za reviziju pojedinih odluka, pre svega u visokom obrazovanju.

„Imamo posledice toga da se pravila smatraju proizvoljnim i da je dovolno da se neko jako žali i da se odluke menjaju. Uspostavićemo jasnu odgovornost i transparentnost trošenja novca, da se precizno zna šta su troškovi i za koje aktivnosti novac odlazi“, kazao je ministar.

On je podsetio da će od naredne školske godine obaveza svih fakulteta biti da precizno i transaparentno navode troškove na osnovu kojih se određuju cene školarina, uz jasnu listu svega što studenti plaćaju.

Verbić se založio i za potpunu transparentnost u zapošljavanju, kako bi se izbegle priče o dolasku do posla preko veze.

Novi zakoni za uvođenje reda u prosveti

Ministar najavljuje i donošenje zakona koji će omogućiti ovakvu vrstu uvođenja reda u prosveti.

„Tokom 2015. godine u skupštinu ćemo poslati desetak novih zakona o obrazovanju i nauci. Odmah na pocetku godine zakon o udžbenicima, koji je prošao javnu raspravu, a ubrzo će se pred poslanicima naći i novi propisi o inovacionoj delatnosti i naučnoistraživačkom radu“, kazao je Verbić.

Mala matura slična kao prošle godine

On je naveo da će ove godine mala matura, za učenike osmog razreda, proći u skladu sa zakonom i uz ozbiljnu kontrolu. Kao i prošle godine, polagaće se tri testa iz srpskog jezika, matematike i kombinovani test koji obuhvata pitanja iz pet predmeta – fizike, hemije, bilogije, geografije i istorije.

„Sve će izgledati vrlo slično kao prošle godine. Svaki test će imati po maksimalno 10 bodova“, kazao je ministar.