Hakovan sajt "Vremena", ubacili hvalospeve o Mići Jovanoviću

Vesti 10. maj 201717:36 > 17:40
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kacper Pempel

Nepoznati hakeri upali su na sajt Vremena i iz arhive ovog nedeljnika obrisali pet tekstova, saopštila je redakcija, napominjući da je na "njihovo mesto okačeno pet afirmativnih tekstova o Mići Jovanoviću, vlasniku Univerziteta Džon Nezbit (bivši Megatrend)".

„Svi tekstovi su napisani na veoma lošem engleskom jeziku, a uz njih su postavljene i fotografije Jovanovića i magazina Fortune. Imena autora originalnih, obrisanih tekstova, ostala su na sajtu, pa ispada da su oni napisali podmetnute“, objašnjava se u saopštenju redakcije Vremena.

Jednostavnom Gugl pretragom tekstova koji su podmetnuti na sajt www.vreme.com, redakcija je utvrdila da se identični sadržaji nalaze na sajtu Večernjih novosti, informativnom portalu Opštine Foča i na sajtu E-Kučevo.

„Nema dokaza da iza napada na sajt Vremena stoji lično Mića Jovanović. Međutim, sve ukazuje da bi on od ovoga mogao da ima koristi, pošto ispada da Vreme, kao ugledni beogradski nedeljnik, piše afirmativno o njegovom radu“, ukazuje se u saopštenju.

Redakcija je utvrdila da se hakerski napad dogodio 26. marta, sa servera, navodno, registrovanog u Holandiji.

Vreme je slučaj prijavilo Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, koje će dalje voditi postupak po službenoj dužnosti.

Podmetnuti tekstovi više nisu vidljivi na sajtu Vremena, ali nisu uklonjeni kako bi Tužilaštvo moglo da istraži kojim putevima su tu dospeli.

Detaljna i opširna priča o čitavom ovom slučaju i njenoj pozadini biće objavljena u najnovijem broju Vremena, koji izlazi u četvrtak, 11. maja 2017.godine, navodi se na kraju saopštenja.