Unutrašnja kontrola: Nije bilo pritisaka zbog Jovanovića

Vesti 09. maj 201715:53 > 16:00
MUP Srbije

Načelnik Sektora unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova Miloš Oparnica izjavio je da nije bilo nikakvog uticaja na taj sektor tokom kontrole postupanja policijskih službenika u Bačkoj Palanci koji su priveli sina Zvezdana Jovanovića.

“Tokom rada na ovom predmetu nismo imali nikakve instrukcije, niti bilo kakva pozivanja od bilo koga, niti je bilo uticaja narad Sektora unutrašnje kontrole“, istakao je Oparnica, a prenosi MUP Srbije u saopštenju.

Načelnik je objasnio da je Sektor unutrašnje kontrole krajem 2016. godine u dva navrata, u novembru i decembru, od jednog građanina iz Bačke Palanke dobio pritužbu na postupanje policijskih službenika.

Shodno Zakonu o policiji, kako je naveo, pritužba je dostavljena Policijskoj upravi u Novom Sadu na postupanje, koja je krajem januara 2017. godine Sektoru unutrašnje kontrole dostavila odgovor.

„U samom izveštaju Policijske uprave Novi Sad uočili smo niz nelogičnosti i nejasnoća, te je Sektor unutrašnje kontrole, pošto je već obavljao redovnu kontrolu u Bačkoj Palanci, kao jedan od segmenta te provere, obavio i proveru navoda iz te pritužbe“, rekao je Oparnica.

Načelnik Sektora unutrašnje kontrole istakao je da je tokom rada na predmetu ustanovljen niz nezakonitosti u postupanju policijskih službenika, u delu koji se odnosi na primenu policijskih ovlašćenja i njihovog evidentiranja.

Oparnica je objasnio da je potom radi eventualne kvalifikacije krivičnog dela kontaktiran tužilac u Bačkoj Palanci i da je na osnovu obavljenih konsultacija sa njim Sektor unutrašnje kontrole podneo krivičnu prijavu za krivično delo zlostavljanje i mučenje protiv jednog policijskog službenika.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović izjavio je da će izneti materijalne dokaze o tome da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zloupotrebljava unutrašnju kontrolu policije, kako bi se, prema njegovim rečima, razračunavao sa policajcem koji je vršio svoju dužnost i priveo sina Zvezdana Jovanovića.

Podsetimo, N1 je objavila da je policajac Dalibor Karanović iz Bačke Palanke suspendovan pošto je priveo sina Zvezdana Jovanovića, pravosnažno osuđenog za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Pre nego što je policajac suspendovan Jovanović je poslao pismo ministru Stefanoviću i tražio od njega da „zauzda besne pse iz redova MUP-a u Bačkoj Palanci“ i da mu ne diraju porodicu.

Božović je juče izjavio da Stefanović treba da podnese ostavku jer je stao na stranu Zvezdana Jovanovića, a ne na stranu policajca koji je radio svoj posao.

Nakon toga, državna sekretarka u Ministarsvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković izjavila je da je Božović izneo neistine u vezi s privođenjem Nemanje Jovanovića i zatražila od Božovića da se zbog toga izvini javnosti.