Srpski zvaničnici čestitali Dan pobede i Dan Evrope

Vesti 09. maj 201708:07 > 16:22
Tanjug / Dimitrije Goll

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je građanima Srbije Dan pobede i Dan Evrope i ocenio da će 9. maj ostati simbol herojstva i jedinstva naroda koji su odbranili svet od fašizma.

„Moramo ujedinjeni sa svim prijateljima širom sveta braniti naše zajedničke vrednosti – slobodu, demokratiju, bezbednost, ljudska prava i boriti se protiv netrpeljivosti i mržnje. Jer svako od nas nosi veliki teret odgovornosti pred budućim generacijama“, navodi se u čestitki.

Dačić je naveo da građani Srbije s ponosom treba da pamte svoju „slavnu antifašističku prošlost“.

„Dužnost nam je da poštujemo, negujemo i čuvamo od zaborava tekovine koje smo dobili u nasleđe od onih koji su živote dali u borbi za slobodu i protiv fašizma. Na idejama antifašizma, slobode, pravde i mira, posle tragedije Drugog svetskog rata, započeta je izgradnja današnje Evropske unije, zajednice evropskih država i naroda kojoj i Srbija pripada, i čijem punopravnom članstvu teži“, naveo je Dačić.

On je naveo da danas postoje pokušaji relativizacije zločina fašizma i izjednačavanja žrtava i zločinaca i da građani Srbije ne smeju da dopuste da ti pokušaji izmene istoriju i sa svim aktuelnim izazovima dovedu u pitanje „blagodeti mira“.

Vučić: Od početka na strani slobode

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je ponosan što je predstavnik naroda koji je od početka bio na strani slobode, a protiv fašizma i da pobedu u Drugom svetskom ratu Srbija ne bi uspela da izvede bez ruske podrške i pomoći.

Čestitajući Dan pobede srpskom, ruskom, ali i svim narodima koji su učestvovali u borbi protiv fašizma, Vučić je za Sputnjik rekao da je 9. maj veliki dan za celokupno čovečanstvo, koji se proslavlja pre svega poštujući i sećajući se desetina miliona onih koji su položili živote za odbranu čovečanstva i elementarnih civilizacijskih vrednosti i slobode.

Vučić je podsetio da je ruski narod imao najveće žrtve i najteži teret u borbi protiv fašizma, ali i da je pokazao nepokolebljivost, odlučnost i hrabrost koja se retko sreće.

Srbi su, kako je rekao, mali narod, koji je boreći se na strani onih koji su se suprotstavljali silama osovine, jedan od onih naroda koji je imao najveće žrtve proporcionalno svom broju.

„Hrabrosti nam nikada nije nedostajalo. Ono što nam je potrebno još više – to je mudrost, želja da očuvamo mir i stabilnost, ali da nikada nikome ni po koju cenu ne damo da ugrozi ono što je naše. A nema veće, više i važnije vrednosti od slobode“, rekao je Vučić.

Mirović: Jedan od najznačajnijih datuma u istoriji

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je danas da je 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu „jedan od najznačajnijih datuma u celokupnoj istoriji civilizacije“.

Mirović je na akademiji povodom Dana pobede, u Domu Vojske u Novom Sadu, rekao je da je na taj dan pre 72 godine, nakon šest krvavih ratnih godina koje su odnele više od 60 miliona žrtava u celom svetu, „zlo fašizma i formalno kapituliralo“.

Predsednik Pokrajinske vlade je podsetio i na to da se „srpski narod svrstao među one koji su u tom strašnom vremenu bili deo fronta protiv fašizma“, što potomke s pravom čini ponosnim.

„Onima koji su pre sedam decenija porazili fašizam, najviši ideali bili su sloboda i ravnopravnost naroda i njihovo pravo da budu svoji na svome. To su ideali za koje se Srbija i srpski narod bore i danas“, rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima upućenim prisutnima na svečanom skupu, mnogima smeta što se „Srbija i dalje bori za te ideale, pa zato ta borba nije laka“.

Mihajlović: Srbija se seća svih heroja

Ideje slobode, antifašizma i ideje demokratije, slobode kretanja i ljudskih prava nikad nisu bile potrebnije nego danas kada slavimo pobedu nad fašizmom i ujedinjenu Evropu, izjavila je potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Kako se navodi u saopštenju, Mihajlović je građanima čestitala Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope.

Istakla je da je Evropski put Srbije najbolji način za očuvanje onih vrednosti koje su Srbiju uvek svrstavale na stranu pravde i pobede

Mihajlović je rekla i da se Srbija danas seća svih heroja zemlje koji su pobedili fašizam, najveće zlo 20. veka, i „svih onih koji su svoje živote položili na oltar slobode Srbije kako bismo danas živeli u miru“.

„Antifašistička borba je jedna od najvećih vrednosti koje Srbija ima. To je tekovina koju su nam ostavili naši očevi i dedovi i na nama je da je sačuvamo za našu decu i unuke, posebno u vremenu kada mnogi pokušavaju da izmene tok istorije“, rekla je ona.

Čanak: Ideja antifašizma duboko ukorenjena

Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak čestitao je građanima Srbije Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom i izrazio nadu da će ideja borbe protiv svih vrsta diskriminacije i ideja antifašizma ostati duboko ukorenjena i u budućim generacijama.

Čanak je izrazio uverenje da će građani Srbije nastaviti da baštine i poštuju prava i slobode svakog pojedinca, jednakost, vladavinu prava i demokratiju, kao evropske vrednosti i da ćemo svi zajedno nastaviti da radimo na ispunjavanju uslova koji će omogućiti naše uspešno pristupanje Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Dan pobede obeležen polaganjem venaca na groblju Oslobodilaca Beograda

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu obeležen je uz najviše državne i vojne počasti na groblju Oslobodilaca Beograda. Delegaciju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, a poštu su odali i vence položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, delegacija SUBNOR i ambasadori Rusije, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana i Kazahstana, udruženja i građani.

Ministar Vulin je rekao da Srbija neće dozvoliti da se istorija prekraja, da je drugi pišu.

„Oživljavanje fašizma u Srbiji nikada neće proći. Da li je to beatifikacija Alojzija Stepinca, da li je to vraćanje ustaštva, da li je to pokušaj rehabilitacije Nedića ili LJotića, Srbija nikada neće dozvoliti da se fašizan na bilo kom mestu na kugli zemaljskoj vrati“, poručio je Vulin, a saopšteno je iz njegovog ministarstva.

On je dodao da je „Srbija ponosna na svoje junake i da zato neće dozvoliti da joj bilo ko umanji njenu vrednost, njenu ulogu u istoriji sveta, ulogu u istoriji koju je zaslužila svojom upornom borbom za slobodu.

„Ova generacija ne sme nikada svojim životom da obruka generacije pre nas, generacija koje su se izborile za svetsku slobodu“, kazao je Vulin.

Svečanost održana i u Kosovskoj Mitrovici

Na trgu kod Spomenika caru Lazaru u Kosovskoj Mitrovici danas je održana centralna svečanost povodom Dana pobede nad fašizmom kojoj su prisustvovali predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, čelnici lokalnih samouprava i brojni građani sa severa Kosova.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev čestitao je građanima i borcima NOR-a Dan pobede nad fašizmom i podsetio na stradanja srpskog naroda tokom drugog svetskog rata.

Naglasio je da se Vlada Srbije na čelu sa premijerim Aleksandrom Vučićem i Kancelarija za KiM sa Markom đurićem na čelu, bore se za prosperitet, mir i slobodu srpskog naroda na Kosovu, braneću upravo one vrednosti koje su branjene pobedom u Drugom svetskom ratu.

Dan pobede nad fašizmom čestitao je i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić koji je ranije danas otvorio izložbu fotografija iz Drugog svetskog rata, u pešačkoj zoni u Ulici kralja Petra Prvog u ovom gradu .

Duž te ulice, do glavnog Ibarskog mosta, postavljene su fotografije koje svedoče o događajima iz Drugog svetskog rata na kojima su prikazani vojnici, ali i stanovništvo koje je bilo u zatočeništvu, pre više od sedamdeset godina.

Na trgu kod spomenika caru Lazaru održan je koncert Simfonijskog orkestra iz Niša, a prigodne stihove govorili su i studenti glume Fakultera umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

U večernjim satima u Mitrovačkom dvoru biće prikazani filmovi sa tematikom iz Drugog svetskog rata.

Bilo je planirano da obeležabanju 9. maja prisustvuje i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko đurić, ali njemu nije dozvoljeno da pređe administrativni prelaz na Jarinju.