Evropljani slave Dan Evrope i Dan pobede

Vesti 08. maj 201722:22 > 22:28
Podeli:
Izvor: Lionel BONAVENTURE / POOL / AFP

Širom Evrope danas se obeležava 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, kojima se obeležavaju završetak Drugog svetskog rata u Evropi i početak stvaranja Evropske unije.

Ove godine navršava se 72. godišnjica završetka Drugog svetskog rata i 67 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Evropske unije. Ta dva važna događaja u istoriji Evrope biće obeležena nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svetskom ratu. 

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope, kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu. 

Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU širom sveta, uključujući Delegaciju EU u Srbiji, organizuju različite aktivnosti i skupove namenjene građanima, poput debata, koncerata i poseta. 

Izvor : AFP

U Rusiji, na dan kada je 1945. godine Nemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svetski rat, organizuje se tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća. Ove godine u defileu u Moskvi neće učestvovati pripadnici Vojske Srbije, niti će paradi prisustvovati srpski zvaničnici, što se objašnjava time da se visoki strani gosti i delegacije pozivaju samo na jubilarne godišnjice. 

U Srbiji će biti obeleženi i Dan pobede i Dan Evrope.

Centralna svečanost povodom Dana pobede i Dana Evrope biće održana na poligonu Nikinci kod Rume, gde će pripadnici Vojske Srbije prikazati osposobljenost i novo naoružanje, na smotri pod nazivom „Čelik 2017“.

Na poligonu će biti izvedeno bojevo gađanje sa artiljerijskim i raketnim naoružanjem, a biće prikazano i dejstvo tenkova, vazduhoplova i pešadijskog naoružanja. 

Biće prikazane performanse i mogućnosti sredstava među kojima su višenamenska oklopna vozila „Miloš“ i „Lazar“, raketni sistemi „Morava“ i „Oganj“, samohodna haubica „NORA“, kao i novi model modularne puške, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS, a prvi put široj javnosti biće predstavljen i raketni sistem „ALAS“.

Sećanje na deklaraciju Roberta Šumana

Izvor : REUTERS/Francois Lenoir

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio. 

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU. 

Evropska unija ove godine obeležava svoj dan suočena sa nizom izazova, pre svega sa odlukom Velike Britanije da istupi iz Unije i sve češćim pozivima da se odnosi unutar Unije preurede.