Đorđević najavljuje vežbu: Prikazaćemo najnovija oružja

Vesti 08. maj 201720:20 > 20:28
Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Zoran Đorđević najavio je da će Vojska Srbije na vežbi u Nikincima prikazati 20 novih oruđa i oružja.

Gostujući na Radio-televiziji Srbije, ministar je kazao da će posle vežbe biti održan tehnički zbor na kome će biti predstavljeno 40 oruđa koja su u fazi modernizacije i koja će tek biti uvedena u naoružanje VS. 

„Oklopno vozilo Lazar i samohodna haubica Nora su trenutno u Tehničko opitnom centru, a prve količine biće uvedene u naoružanje do kraja godine. Sutra ćemo prikazati i modernizovani avion Orao, bojevo gađanje raketom ALAS, malu verziju vozila Miloš“, rekao je Đorđević. 

Prema njegovim rečima, ozbiljnija modernizacija VS počela je zahvaljujući suficitu u budžetu. 

„Napravili smo plan modernizacije koji je na kraju prošle godine doživeo zamajac. Vlada je izdvojila preko 43 miliona evra za našu namensku industriju i po prvi put i za tehničko-remontne zavode, čime smo vrlo zadovoljni jer ćemo u narednim godinama moći brže da radimo“, kazao je Đorđević. 

On je naveo i da će brojno stanje VS biti uvećano za 1.300 vojnika kao i da je završeno opremanje 1.500 vojnika najmodernijom opremom. 

„Nastavićemo sa opremanjem sledećih 1.500 vojnika. Sutrašnja vežba jeste način kako se jačaju operativne sposobnost vojske, zato ćemo nastojati da u narednom periodu imamo više ovakvigh vežbi, redovnih i vanrednih“, kazao je ministar. 

Đorđević je dodao da „sve ide po planu“ kada je reč o isporuci aviona MiG-29 i tenkova T-72 iz Rusije, dodajući da postoje uslovi koje treba ispuniti u vezi sa tom isporukom.