Vulin: Svaki ministar bi napustio skup s obeležjima Kosova

Vesti 08. maj 201714:23 > 14:29
Izvor: Tanjug / Zoran Mirković

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je da je napustio komemoraciju u koncentracionom logoru Mauthauzen, u Austriji, u znak protesta zbog prisustva delegacije "lažne države Kosovo".

Vulin je rekao novinarima u Beogradu da bi isto postupili i drugi ministri u Vladi Srbije i ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

„Zaista ne znam kako bi bilo koji ministar u Vladi Srbije mogao da prisustvuje“ skupu na kome su „lažni grb i zastava“ nepriznate države, rekao je Vulin.

Upitan da li ostaje pri stavu da je dobro to što je napustio skup, Vulin je odgovorio potvrdno uz ocenu da bi, da je ostao to predstavljalo i vredjanje svih žrtava i kršenje principa međunarodnog prava.

On nije želeo da komentariše, kako je rekao, politiku drugih žrtava čiji predstavnici su ostali na komemeraciji.

„Neću da komentarišem politiku drugih država. Ima onih koji smatraju da je kolateralna šteta NATO bombardovanje voza s civilima u Grdelici samo zato što je išao brzo… da je egzodus 250.000 Srba sa Kosova isto kolateralna šteta…“, rekao je Vulin.

Upitan zašto onda predstavnici vladajućih stranaka iz Beograda učestvuju u radu Vlade Kosva i sede u prostoriji „sa lažnim grbom i zastavom“, on je odgovorio da predstavnici Srpske liste nisu predstavnici Vlade Srbije, već Srba sa Kosova i Metohije.

„Jasno razdvajamo šta je država a šta politika …oni su predstavnici Srba sa Kosova i Metohije i u Prištini se bore za interese Srba na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vulin.

Dodao je i da zvanični Beograd saradjuje s, kako je rekao Prištinom na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 po kojoj su Kosovo i Metohija teritorija pod privremenom upravom kao i na osnovu potpisanih sporazuma.