Vulin: Nacisti i ustaše bez razlika, svet da ne okreće glavu

Vesti 07. maj 201713:21 > 15:33
Izvor: Tanjug / Zoran Mirković

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin otkrio je novu spomen-ploču posvećenu Srbima koji su stradali u nacističkom logoru Mauthauzen i poručio da svet ne sme da prećuti da se fašizam ponovo rađa i vraća. On je potom napustio komemoraciju zbog prisustva delegacije Kosova i uložio zvaničan protest.

„Naša delegacija nije mogla da dozvoli da ćutke posmatramo kako se zastava lažne države Kosovo ovde predstavlja kao prava država i kako se pozivaju kao da su bili deo anifašističke koalicije“, rekao je Vulin.

Vulin je predvodio državnu ceremoniju Vlade Srbije obeležavanja 72 godine od oslobođenja logora Mauthauzen, gde je položio vence i odao počast stradalima u tom nekadašnjem nacističkom logoru u Austriji.

On je istakao da svet ne sme da zaboravi da se fašizam vraća nad kostima najstrašnije umorene jasenovačke dece, te da Srbija želi da upozori da svet više ne sme da dopušta da se zlo ponavlja i okreće glavu od onog koje se dešava.

„Bude li ćutao da se fašizam vraća, dočekaće da ga vidi i u svojoj zemlji. Ako se iznad jasenovačkih kostiju, iznad poklane jasenovačke dece ponovo pojavila tabla sa ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’, onda će se i u Mauthauzenu pojaviti table sa ‘Zig hajl'“, istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, ako svet ćuti i prihvata da se svake godine na Jelačića placu, iznad Jadovna, Jasenovca, pojavljuju ustaše, onda će dopustiti i dočekati da se mu se ispod Branderburške kapije pojave ljudi koji nose kukaste krstove i uzvikuju „Zig hajl“.

„Ako svet dopušta i ako ćuti da se nad Blajburgom polažu venci ubijenim ustašama, krvolocima iz Jasenovca, onda će dočekati i da se u Mauthauzenu polažu venci na grobove čuvara Mauthauzena, komandanata logora“, rekao je Vulin.

On je rekao da između nacista i ustaša nema razlike, kao ni između dva pozdrava, niti između pobijenih i poklanih u Jasenovcu i Mauthauzenu.

Vulin je napomenuo da je Srbija ponosna na svoju istoriju i da neće dozvoliti njeno menjanje.