Posle 13 godina Srbija ponovo muku muči s Darvinom

Vesti 05. maj 201718:22 > 19:22
Izvor: N1

Trinaest godina pošto je tadašnja ministarka prosvete Ljiljana Čolić pokušala da dekretom izostavi Darvinovu teorije evolucije iz nastavnog plana za biologiju za osmi razred osnovne škole, njen potpis ponovo je ispod sličnog zahteva, koji sada potpisuje još 165 ljudi.

Ovog puta idu korak dalje i traže da se, osim u školama, i na fakultetima revidira teorija o postanku čoveka. Peticiju su predali i resornom skupštinskom odboru koji će o tome uskoro raspravljati.

Dva akademika, 50 profesora, 61 doktor nauka, lekari, inženjeri, pravnici, filozofi, umetnici, novinari i pet sveštenih lica, ukupno njih 166 potpisuje stav sagovornika N1, hirurga u penziji Radmila Rončevića koji tvrdi da čovek nije nastao onako kako kaže Darvin, te da teorija evolucije nema naučne dokaze.

„Zasniva se isključivo na spekulacijama, mašti, pa i na laži“, tvrdi Radmilo Rončević, pokretač peticije o reviziji teorije evolucije.

I tako su oni koji o tome ne znaju ništa, zašli u oblast kojom se profesorka evolucione biologije Biljana Stojković bavi čitav život. Ona nema dilemu da je reč o takozvanim kreacionistima, ljudima koji veruju da je svet kreacija Boga: „To je još jedan pokušaj da se religija ubaci u nastavu iz nauke i to nam nije prvi put“.

Rončević: Nemam veze s kreacionistima. Mi se u ovoj priči ne bavimo Bogom.

N1: Bog, dakle, nema veze s postankom sveta?

Rončević: Ne, ja to ne kažem. Ja bih ovako pričao s aspekta nauke ili da sam kreacionista ili da sam ateista.

Biljana Neće kreacionisti reći da to ima veze s Bogom. Njih sam Ustav sprečava u tome da se pozivaju na Boga, ali sve iza toga je upravo samo ta priča i ništa drugo.

N1: Jeste li vi vernik?

Rončević: To nije bitno za ovu stvar. I da sam vernik i da sam ateista isto bih govorio.

Biljana Stojković: Meni se čini da ovo jeste spisak vernika.

Taj i takav spisak stigao je i u skupštinu. Potpisnici od poslanika traže da razmotre njihov zahtev da se revidira izučavanje teorije evolucije u školama, ali i na fakultetima. Predsednik odbora za obrazovanje, bivši muftija Muamer Zukorlić, ne krije da je, kao vernik, bliži kreacionističkom stanovištu.

„Ali kao predsednik odbora ja nemam pravo da sa te pozicije namećem svoje stavove, ja ću se ponašati kao neko ko vodi ovaj odbor, kao neko ko ima obavezu da svakom članu odbora omogući da ima svoje uverenje i svoje argumente“, kaže Zukorlić.

„Tražiti od skupštinskog odbora za obrazovanje da se izjasni da li je validna Darvinova terija je komično, a mogao bih i neke teže reči da upotrebim, jer ovo nije naučna institucija, skupština Srbije je politička, to je predstavvništvo političke volje naroda i ona rapsravlja o sasvim drugim stvarima kao zakonodavno telo“, kaže Žarko Korać, član odbora.

No, odavno ih, kažu poslanici, ništa više ne iznenađuje, pa ne bi ni da se kojim slučajem desi, kako je rekao Ranko Jankov, član odbora, da u skupštinu dođe predlog da je zemlja ravna ploča.