Ambasador: Jak interes Švedske da se problemi ovde rešavaju

Vesti 05. maj 201713:55 > 14:25
Podeli:
Izvor: N1

Portal European Western Balkans na srpskom jeziku prezentovan je javnosti u rezidenciji Švedske, a fokus portala biće na najvažnijim političkim pitanjima koja se tiču procesa evropskih integracija.

Švedski ambasador za N1 kaže da je svestan da postoje problemi na relaciji Beograd – Priština, ali i u regionu, kao i da će Švedska učiniti sve da pomogne, uz napomenu da obe strane moraju biti kooperativne.

Jan Lundin, ambasador Švedske u Srbiji, kaže da Švedska više od 10 miliona evra godišnje uloži u srpsku integraciju u EU. „To znači da imamo jak interes da se ovde rešavaju problemi“.

Francuska ambasadorka Kristin Moro nije želela da komentariše odnose u regionu, ali je naglasila da su i EU i zemlje članice tu da pruže praktičnu pomoć zemljama regiona na njihovom evropskom putu.

„EU i zemlje članice nisu sklone da komentarišu pojedine odluke i stavove ko god da ih donosi ili predstavlja. Više se fokusiramo na konkretnu i praktičnu pomoć u procesu reformi, na jačanje veza između zemalja regiona i zemalja članica, jačanju prijateljskih odnosa i traženje mirnih rešenja“, rekla je Moro.