Skupština Srbije o tužiocu za ratne zločine 11. maja

Vesti 05. maj 201710:47 > 10:57
Tanjug / Zoran Žestić

Sednica Skupštine Srbije biće održana u četvrtak, 11 maja, a dnevnom redu je i izbor tužioca za ratne zločine. Na listi kandidata Vlade Srbije za novog tužioca za ratne zločine su Snežana Stanojković i Milan Petrović.

Tužilaštvo za ratne zločine nema svog prvog čoveka još od 31. decembra 2015. godine, kada je Vladimiru Vukčeviću istekao mandat. 

U saopštenju Skupštine se navodi da će poslanici razmotriti i predlog kandidata za člana Visokog saveta sudstva, koji su podneli dekani pravnih fakulteta, kao i predloge odluka o izboru predsednika sudova i o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva. 

Poslanici treba da se izjasne i o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnog fakulteta, zatim o prestanku funkcija predsednika Privrednog apelacionog suda i javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Nišu i Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku, koje je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu. 

Za dnevni red predložena je i lista kandidata za izbor javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Pančevu i Požarevcu, koje je podnela Vlada. 

Na dnevnom redu biće predlozi odluka o izboru javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru i u Višem javnom tužilaštvu u Pirotu, koje je podnela Vlada, kao i liste kandidata za izbor javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, Mladenovcu i Vrbasu, Staroj Pazovi, Velikoj Plani, Prijepolju, Novom Pazaru. 

Poslanici treba da razmotre predloge odluka o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru, Vranju, Aleksincu, Petrovcu na Mlavi, Despotovcu, Šapcu, Pirotu, Negotinu, Kuršumliji, Rumi, Somboru, Brusu, Boru, Prokuplju, Loznici, Pančevu, Valjevu i Mionici, koje je podnela vlada, i Predlog odluke o izboru zamenika javnog tužioca, koji je podnelo Državno veće tužilaca. 

Na dnevnom redu sednice biće potvrđivanje Sporazuma o zajmu (Prvi programski zajam ; za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i potvrđivanje Finansijskog ugovora „Unapređenje objekata pravosudnih organa B“ između Srbije i Evropske investicione banke. 

U dnevni uvršćen je i predlog izmena Zakona o sudijama, koji je podneo poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović, predlog autentičnog tumačenja odredbe člana Zakona o državnom premeru i katastru, koji je podneo Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo, kao i izmene odluke o izboru članova skupštinskih odbora, koje je podnela poslanička grupa Srpska radikalna stranka. 

Početak sednice u četvrtak, 11 maja, zakazan je za 10 sati.