Građani protestovali zbog iseljenja Havatmijevih

Vesti 04. maj 201719:12 > 19:30
N1

Oko stotinak ljudi okupilo se u Beogradu, ispred zgrade u kojoj živi porodica Havatmi, kako bi sprečili prinudno iseljenje koje je bilo zakazano za 12 sati. Međutim izvršitelj Nenad Botorić se nije ni pojavio.

Nakon emitovanja priloga N1 o Havatmijevima čiji stan je izvršitelj prodao, iako su bili spremni da dug plate, slučaj je izazvao veliku pažnju u medijima i na društvenim mrežama, budući da postoje indicije da je prilikom prodaje stana bilo višestrukog kršenja zakona.

Izvršenje međutim nije obustavljeno, jer Prvi osnovni sud u Beogradu nije reagovao na prigovore advokata Havatmijevih, niti je odgovorio na pitanja koja mu je uputila N1.

I Marko Bastać, predsednik opštine Stari grad, prisustvovao je protestu povodom prinudnog iseljenja porodice Khawatmi. On je rekao da je tu prvenstveno u svojstvu komšije i Starograđanina, kao i da će pomno ispratiti ceo slučaj do kraja: „Nisam ja taj koji treba da tumači sudske sporove, ali mislim da sam slučaj prvo treba da prođe sve pravne instance, pa tek onda da vidimo ko je u pravu“, rekao je Bastać za N1.

Inače, inicijativu za sprečavanje iseljenja podržale su brojne organizacije: Ne davimo Beograd, Yukom – komitet pravnika za ljudska prava, kao i deo učesnika Protesta protiv diktature, Socijaldemokratska unija, kao i ceo niz nevladinih organizacija.

„Slučaj prinudnog iseljenja porodice Havatmi predstavlja još jedan dramatičan primer izbcivanja na ulicu onih koji su postali žrtve nehumane prakse i samovolje privatnih izvršitelja“, kaže se u saopštenju organizacija učesnica protesta.

„Naglašavamo da je po obavezama koje proističu iz Međunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, država dužna da obezbedi sistem u kom će se prinudna iseljenja sprovoditi samo kao poslednja opcija, uz puno poštovanje prava građana koji se iseljavaju, i apsolutnu zabranu da posle iseljenja postanu beskućnici. Nažalost, svedoci smo da država, umesto pomoći najsiromašnijma, učestvuje u daljem produbljivanju njihovog siromaštva i narušavanju dostojanstva, stvarajući društvo nepravde i bede“.