Srbija moli Australiju da ne izruči kapetana Dragana

Vesti 02. jan 201512:36 > 12:56
REUTERS/Ranko Cuković

Ministarstvo pravde Srbije uputilo je danas dopis Australiji u kojem moli njihove vlasti da Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, ne izruče Hrvatskoj koja ga traži zbog ratnih zločina.

Ministar pravde Nikola Selaković uputio je dopis ministru pravde Australije povodom odluke Federalnog suda Australije da odobri ekstradiciju Dragana Vasiljkovića Hrvatskoj radi krivičnog gonjenja zbog ratnih zločina učinjenih u periodu od 1991. do 1993. godine.

Ovo je treći put u se Republika Srbije obraća pravosudnim organima Australije.

U dopisu se navodi da Srbija strahuje da krivični postupak koji bi se protiv Vasiljkovića sproveo u Hrvatskoj ne bi bio potkrepljen adekvatnim i održivim dokazima.

Takođe, naglašava da je u sličnim postupcima do sada izrečeno mnogo dugoročnih zatvorskih kazni uz ozbiljna kršenja osnovnih ljudskih prava, a da su brojne organizacije za zaštitu ljudskih i građanskih prava evidentirale diskriminaciju koju su sudski organi u Hrvatskoj demonstrirali u slučajevima Srba optuženih za ratne zločine.

Dodaje se da bi ekstradicija Vasiljkovića izazvala reakcije srpske zajednice u Australiji, kao i uznemiravanje javnosti u Republici Srbiji. 

Spremni za suđenje u Srbiji

Takođe, u dopisu stoji da su Srbija i svi njeni pravosudni organi spremni da prauzmu sve potrebne korake za sprovođenje krivičnog postupka protiv Dragana Vasiljkovića u Srbiji.

Kako u pismu ministru pravde Australije, ministar Selaković, ukazuje i na činjenicu da su do sada u Srbiji nepristrasno i nezavisno sprovedeni mnogi krivični postupci za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije protiv državljana RS, bez obzira da li imaju državljanstvo još neke zemlje.

Iz navedenih razloga, u dopisu ministru pravde Australije, moli se da Dragan Vasiljković ne bude izručen Hrvatskoj.

EPA

Australijski savezni sud odbacio je početkom decembra poslednju u nizu žalbi na izručenje koju je podneo Dragan Vasiljković.

Vasiljković, koji u Australiji boravi pod imenom Daniel Sneden, odbacuje optužbe i pred australijskim sudovima već osam godina pokušava da ospori izručenje.

Veći deo od tih osam godina proveo je u zatvoru, a prošle godine Vasiljković je uspeo da prolongira svoje izručenje Hrvatskoj, nakon što je sudija australijskog saveznog suda prihvatila njegovu žalbu kojom je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka, suprotnih ženevskoj konvenciji.