Vujović: SEEMO će pratiti razvoj situacije u vezi sa N1

Vesti 03. maj 201711:44 > 11:46
ecpmf.eu

SEEMO će detaljno pratiti razvoj situacije u Srbiji u vezi sa položajem N1 TV kanala, izjavio je Oliver Vujović, generalni sekretar te organizacije.

Ministarstvo kulture i informisanja, prema saznanjima N1, priprema novu medijsku strategiju i set novih medijskih zakona u kojima bi, prema namerama Ministarstva, jedno od novih rešenja bio predlog da se kablovskim distributerima televizijskih kanala i njihovim povezanim licima, zakonski onemogući da proizvode i poseduju sopstvene kanale.

„SEEMO će detaljno pratiti razvoj situacije u Srbiji u vezi sa položajem N1 TV kanala. Sve odluke države moraju biti transparetne, prema zakonu i prema međunarodnoj praksi i standardima, ali se u obzir uvek mora uzeti i realno stanje – dakle u ovom slučaju postojanje na tržistu bitnog informativnog TV kanala koji uspešno posluje“, izjavio je za N1 Oliver Vujović, generalni sekretar Medijske organizacije Jugoistočne Evrope (SEEMO).

„Država ne bi trebalo da donosi bilo kakve promene bez konsultacija bitnih srpskih i međunarodnih medijskih stručnjaka. Naravno ako su nagađanja o mogućim promenama tačna – jer moguće je uvek da je sve i samo pogrešna informacija. Poštovanje zakona i međunarodnih standarda je osnova funkcionisanja svakog pravnog uređenja, tako da ćemo po ovom specifičnom slučaju da se konsultujemo i sa vodećim međunarodnim organizacijama kao što su Savet Evrope, OSCE, nekim vodećim svetskim regulatornim telima i slično, da bi se dobili adekvatni odgovori“, izjavio je Oliver Vujović, generalni serketar Medijske organizacije Jugoistočne Evorope (SEEMO).