Jakobi: Radnici ne mogu ni pogled da dignu, a kamoli glas

Vesti 01. maj 201720:08 > 20:12
N1

Novinarka i analitičarka Tanja Jakobi izjavila je u Dnevniku televizije N1 da su radnici u Srbiji uplašeni i da niko ne bi pomislio ne da digne glas, nego da digne pogled.

Jakobi je povodom Međunarodnog praznika rada, rekla da je budućnost radnika u Srbiji nesigurna i da očekuje da će sve veći broj ljudi raditi na većem broju poslova za više kompanija, i da će sami morati da pregovaraju o uslovima rada.

Kaže i da tvrdnja da Srbija ima jeftinu radnu snagu zapravo predstavlja poruku da su radnici u Srbiji obespravljeni, obezvređeni i da s njima može da sve da se radi. Zato, kako kaže, i postoje slučajevi poput Goše i Jure i drugih “sumnjivih” stranih investitora.

Jakobi ističe da su radnici u Srbiji uplašeni da se bore za svoja prava, i da niko ne bi mogao da ni da pomisli ne da digne glas, nego da digne pogled.

Objašnjava i kako sindikati u Evropi danas pokušavaju da dopru do šireg kruga ljudi, i u svoju organizaciju uvlače i ljude koju su privremeno i povremeno zaposleni kako bi se borili i za njihova prava.

Iskustva iz sveta govore i o tome kako se sindikati danas bore i da država na sebe preuzme veći teret kada je reč o obrazovanju stanovništva, kao i da se kod fleksibilnog radnog vremena individualne želje zaposlenih pomire sa normama o osmočasovnom radnom danu.

Jakobi ipak upozorava da je situacija u Srbiji daleko teža, jer ovde za jedno radno mesto konkuriše i po više od 1.500 ljudi. U takvim okolnostima je, kako kaže, jasno da će radnik uraditi sve da na tom mestu i ostane.