Astra: Više od 20 maloletnika žrtve trgovine ljudima u 2016.

Vesti 01. maj 201710:23 > 10:27
Shutterstock

Tokom 2016. godine Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima identifikovao je 55 osoba, od kojih su 47 bile žrtve seksualne eksploatacije, dok je osam bilo radno eksploatisano, saopštila je organizacija Astra, koja se bavi borbom protiv trgovine ljudima.

Kako se navodi, od 55 osoba koje je Centar identifikovao, 21 žrtva je bila maloletna i uglavnom su to bile devojčice.

Astra je navela da su žrtve trgovine ljudima pretežno bile poreklom iz Srbije i eksploatisane u Srbiji, a da su četiri osobe bile iz Nepala, Avganistana, Albanije i Pakistana.

Kako se navodi, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova prošle godine podneto je 11 krivičnih prijava zbog trgovine ljudima, a prijavama je obuhvaćeno 14 osoba za koje se sumnja da su počinile to krivično delo i identifikovana je 31 žrtva trgovine ljudima.

Prema podacima Republičkog javnog tužilaštva u 2016. godini podneto je 29 krivičnih prijava, a protiv 18 osoba podignuta je optužnica za krivično delo trgovine ljudima, dok su osuđujuće presude donete protiv 20 osoba, navela je Astra.

Ta organizacija navela je i da su na Astra SOS telefon primljene 32 prijave potencijalne trgovine ljudima, a da je identifikovano 15 žrtava trgovine ljudima, od kojih devet muškaraca, osmorica su bila radno eksploatisana u građevinskoj industriji u Francuskoj i šest žena koje su bile seksualno eksploatisane i prinuđivane na brak.

Astra je navela i da je preko Evropskog broja za nestalu decu prijavljeno 32 nestale dece, od kojih je 21 pronađeno, dok se za 11 još traga. Ta organizacija dodala je da se veliki broj prijava odnosio na izbeglice, koje su na putu razdvojene od svojih roditelja.