Libek: Ministarstvo da se uzdrži od pritisaka na medije

Vesti 30. apr 201712:32 > 12:47
N1/arhiva

Povodom navoda da Ministarstvo kulture i informisanja planira zakonsku zabranu posedovanja i proizvodnje sopstvenih TV kanala kablovskim distributerima, Libertarijanski klub – Libek izrazio je zabrinutost zbog te mere i pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da od ovakvih eventualnih namera hitno odustane.

Ukoliko su informacije tačne, ove mere Ministarstva bi dodatno ograničile slobodu medija u Srbiji i narušile tržište medija, naveo je Libek i dodao da sloboda medija i slobodno tržište informacija predstavljaju osnovu prosperiteta civilizovanih društava.

„Upravo ova sloboda, sloboda medija, u Srbiji je decenijama na niskom nivou, a svoju zabrinutost povodom trendova u ovoj oblasti iskazuju i izveštaji Evropske unije. I druge međunarodne organizacije koje se bave medijskim slobodama Srbiji daju rejtinge koji su relativno niski. Na skali organizacije Freedom House, Srbija je ocenjena samo kao „delimično slobodna“ zemlja prema pitanju slobode medija“, dodaje se u saopštenju.


Libek apeluje na Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od nepotrebnih i destruktivnih mera, ukoliko su planirane i da se uzdrži od dodatne nepotrebne regulacije medijskog prostora.

Prave politike prosperiteta i usklađivanja sa praksama najuspešnijih evropskih društava su politike, dodaje se, koje pospešuju slobodno tržište informacija, slobodu medija i slobodu preduzetništva u medijima.

Ministarstvo kulture i informisanja, prema saznanjima N1, priprema novu medijsku strategiju i set novih medijskih zakona u kojima bi, prema namerama Ministarstva, jedno od novih rešenja bio predlog da se kablovskim distributerima televizijskih kanala i njihovim povezanim licima, zakonski onemogući da proizvode i poseduju sopstvene kanale.