Haradinaj: Moje oslobađanje je pobeda Albanaca

Vesti 27. apr 201710:24 > 14:06
AFP/Sebastien Bozon

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je njegovo oslobađanje i odbijanje zahteva za njegovo izručenje Srbiji pobeda Albanaca.

Posle oslobađanja Haradinaj je rekao da će otputovati za Strazbur, podići pasoš i odmah krenuti za Kosovo.

Oslobađanje Haradinaja je na Kosovu dočekano vatrometom i pucanjem iz vatrenog oružja.

Predsednik Kosova Hašim Tači je odmah po izricanju presude ocenio da je to dobra vest za Kosovo.

„Odluka suda u Kolmaru da se Haradinaj vrati na Kosovo je dobra vest za porodicu Haradinaj, za njegove saradnike i celo Kosovo. Još jednom je potvrđeno da su klevete srpskih službi protiv Oslobodilačke vojske Kosova neodržive i da se ne uzimaju u obzir od strane demokratskog sveta“, napisao je Tači na Fejsbuku.

Poslanici i simpatizeri Ramuša Haradinaja su proslavu s muzikom i vatrometom počeli odmah po saopštavanju presude, a po podne se može primetiti veliki broj Haradinajevih simpatizera na ulicama Prištine.

Vlada Kosova je pozdravila oslobađanje Haradinaja, rekavši da će se angažovati da se onemogući zloupotreba pravde od Srbije.

U Haradinajevoj Alijansi za budućnost Kosova kažu da je Srbija još jednom bila neuspšena u pokušaju da organizuje suđenja građanima Kosova.

U centru Prištine su završene pripreme za proslavu na kojoj će se Haradinaj obratiti građanima.

N1

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru odbio je danas zahtev Srbije za izručenje Haradinaja.

Haradinaj je odlukom suda oslobođen i u roku od 24 sata može da se vrati na Kosovo.

Na tu odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine. ;Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mere, pustio da odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi. Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta i 6. aprila .

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na Kosovu, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Atmosferu iz Prištine prenosi reporterka N1 Zana Cimili: