Sloboda medija gora nego 2016, ali i dalje bolja nego 2010.

Vesti 26. apr 201718:16 > 19:19
N1

Pozicija Srbije na rang listi slobode medija jeste gora nego 2015. godine. Na listi međunarodne organizacije Reporteri bez granica za 2016. godinu Srbija je sa 59. pala na 66. mesto.

 Tim povodom, u Nezavisnom udruženju novinara Srbije nisu iznenađeni dok u resornom ministarstvu kažu da su im slobodni mediji, veruju, dostižan, cilj.

Kamera, mikrofon i tastatura odavno nisu dovoljni uslovi da bi medijski sadržaj koji proizvedu bio prepoznat kao „slobodan“, naročito ne u Srbiji.

Stanje u medijima je podjednako loše i u zemljama u okruženju, osim u Sloveniji koja je na 37. mestu. Posle skoro 30 mesta, slede Bosna i Hercegovina i Srbija, potom Hrvatska, Albanija, Grčka, Crna Gora, Bugarska i Makedonija.

Takođe, ako je uteha, Srbija je bolje rangirana od nekih zemalja Evropske unije, poput Hrvatske, Grčke i Bugarske.

Nisu neophodni Reporteri bez granica da bismo znali kakvo je stanje u profesiji, kažu u NUNS-u: „Davno nije lošije išlo medijima i mislim da su u ovom trenutku mediji u govoroj poziciji nego devedesetih, ne samo finansijski ne samo zbog političkih pritisaka, veliki udar na mediji dolazi i iznutra, zbog autocenzure“, navodi Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a.

Da će biti bolje, veruju u Ministarstvu. Plan im je da finansiranje medija postane transparentno i podsećaju na sporazum o bezbednosti novinara skraja 2016. godine. Tako je na papiru i dugom štapu – a šta je sa napadima na novinare koji dolaze direktno od predstavnika vlasti:

„Da kritika ne bude doživljena kao napad i pretnja vlasti i da vlast naravno na sličan način ne treba uzvraća medijima, to je suština“, kaže Nino Brajović, iz Ministarstva kulture i informisanja.

Na pitanje N1 da li je svestan da u Srbiji to funkconiše, da to što je rekao da ne treba da se dešava, Brajović kaže: „Nažalost, to funkcioniše svuda u svetu, ne samo u Srbiji. Naš je cilj da se na toj lestvici negativnih poena popnemo ka pozitivnim i da dođemo u zonu zemalja ne delimično slobodnih nego slobodnih medija“.

Takvu zemlju, tvrdi, želi i potpredsednica Vlade – kaže da se i ona i njene kolege trude da budu otvoreni i transparentni za mediji: „Ja bih volela da taj izveštaj, oni koji su ga pravili možda nisu dobili sve informacije relevantne, to bi mi ne odgovaralo ali bih volela da je tako, ali sam sigurna da sve što radimo radimo na najotvoreniji mogući način. Ako negde grešimo – a često se dešava i da grešimo, sigurna sam da to uvek možemo da popravimo“, kaže Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade.

Dok se čeka da se „poprave“, važno je setiti se da može i gore: Srbija je najslabije bila pozicionirana 2010. kada je bila na 85. mestu po medijskim slobodama.