General iz Ohaja posetio KFOR i VS u Kopnenoj zoni

Vesti 26. apr. 201718:11 > 18:18
Podeli:
Izvor: AFP/Dimitar Dilkoff/Ilustracija

Pomoćnik komandanta Nacionalne garde Ohaja, general-major Džon Heris i zamenik komandanta Združene operativne komande Vojske Srbije, general-major Slavoljub Janićijević su danas posetili pripadnike Vojske Srbije i KFOR-a u Kopnenoj zoni bezbednosti uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da je Heris rekao da zajedničke patrole pokazuju koliko je bitno izgraditi poverenje, navodeći da Ohajo i Srbija već godinama imaju izuzetno partnerstvo.

„Patrole duž administrativne linije održavaju se, između ostalog, kako bi bile uklonjene bilo kakve kriminalne radnje i kako bi saradnja KFOR-a i Vojske Srbije bila podignuta na još viši nivo“, rekao Heris.

General Janićijević je izjavio da su ključni bezbednosni izazovi u Kopnenoj zoni bezbednosti ilegalne aktivnosti i bespravna seča šuma u čemu učestvuju i naoružane osobe.

Janićijević je istakao da Vojska Srbije pridaje izuzetan značaj saradnji sa međunarodnim bezbednosnim snagama na Kosovu i Metohije.

Ta saradnja je „sadržajna, odlikuju je poverenje i unapređenje u svakom pogledu, pre svega opšte bezbednosne situacije duž administrativne linije, odnosno u zonama odgovornosti međunarodnih bezbednosnih snaga i VS“, kazao je Janićijević.