Pet godina od osnivanja Srpsko-ruskog humanitarnog centra

Vesti 26. apr 201715:44 > 15:46
N1

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da odluku o davanju diplomatskog statusa zaposlenima u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu treba da donesu vlade Srbije i Rusije i dodao da je činjenica da je osoblje tog centra od posebnog značaja za Srbiju.

Na svečanosti povodom pet godina od osnivanja Srpsko-ruskog humanitarnog centra na aerodromu u Nišu, Vulin je istakao da se rad pripadnika tog centra u Srbiji izuzetno ceni i da je „Srbija izuzetno ponosna na saradnju sa centrom“.

On je naglasio da je Srbija veoma zahvalna za to što su pripadnici Centra proteklih godina priskakali u pomoć uvek kada je bilo teško, posebno tokom poplava 2014. godine i na početku migrantske krize.

„Kada god je teško, svi zovu Srpsko-rusko humanitarni centar. Kada su mirna vremena, onda se o Centru pričaju laži, priča se u različitim zemljama kako je sve, samo nije humanitarni“, izjavio je Vulin.

Srpsko-ruski humanitarni centar, dodao je Vulin, ima samo jednu svrhu: da bude uz ljude kojima je teško, bez obzira odakle su.

Vulin je rekao da će Ministarstvo rada i Centar unaprediti saradnju u obuci, zdravstva i zašite na radu.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić istakao je na svečanosti da Centar pruža veliku podršku Sektoru za vanredne situacije, pre svega zbog protoka informacija i mogućnosti dobijanja pomoći veoma brzo.

Marić je rekao da je dobro što je država Srbija rešila neka statusna pitanja u vezi Centrom i što je prošle godine izdvojila sredstva za kupovinu zgrade u kojoj je smešten.

Generalni sekretar Medjunarodne organizacije za civilnu zaštitu Vladimir Kuvšinov podvukao je da u svetu nema sličnih institucija kao što je Srpsko-ruski humanitarni centar, i da će ta organizacija i dalje aktivno podržavati njegov rad.