Teza o "Velikoj Albaniji" priča za domaću publiku?

Vesti 25. apr. 201719:09 > 19:09
Podeli:
Izvor: N1

Povodom sve češćih izjava o stvaranju "Velike Albanije"premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da su srpske službe bezbednosti "našle tragove" zajedničkog delovanja najmanje jedne strane službe sa obaveštajnim agencijama iz Tirane i Prištine. Vučić, međutim, nije otkrio detalje.

Ujedinjenje Albanije i Kosova – ideja izgovrena prošle nedelje u Tirani, ponovljna u Prištini, podržana u Preševu – za predsednika Vlade Srbije koji je u Leskovcu prisustvovao puštanju u saobraćaj pruge Vinarci-Đorđevo to je dobro koordinisana akcija u kojoj, kaže, ima i elemenata „stranog“.

„Naše službe našle su tragove delovanja jedne strane službe sa agencijama iz Albanije i Prištine. Ali to nije dovoljno, jer nije reč o jednoj od najvećih svetskih sila, i to nije dovoljno za ovakvo samopouzadanje koje dolazi od albanske strane“, premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Pretnje su primljene k znanju – kaže i šef srpske diplomatije. „Ono što sigurno može da nas brine to je da su te pretnje učestale, gotovo svakodnevne, sa očiglednim ciljem da tu temu učine legitimnom i da to postane tema na koju se svi naviknu“, Ivica Dačić – ministar spoljnih poslova.

A na koga i šta je mislio premijer kada je pominjao strane službe? Novinar Dejan Anastasijević veruje da je „Vučić razmišljao naglas“.

„Cela njegova izjava je ličila na onu čuvenu pesmu Matije Bećkovića – reče mi jedan čovek, ne mogu ti reći što i gde, jer ako bih ti rekao – odmah bi znao koji je!“ , kaže Dejan Anastasijević.

Mimo stiha, Anastasijević dodaje da su Vučićeve teze o „stranim službama“ i „Velika Albanija“ u slučaju albanskog premijera i kosovskog predsednika, samo termini za domaću publiku.

„Kosovo u svom Ustavu ima zabranu pripajanja bilo kojoj zemlji, uključujući, naravno, i Albaniji i ta odredba nije slučajno stavljena u Ustav“, kaže Anastasijević.

I analitičari sa Kosova veruju da „Velika Albanija“ nije plan, kao i da je saradnja albanskih lidera i Vučića „nikada bolja“.

„Imamo Edija Ramu koji je Vučićev lični prijatelj i predsednika Kosova Hašima Tačija koji radije telefonira Vučiću nego sto možda komunicira sa premijerom Kosova. Od posleratnog vremena, nije postojala bolja harmonija između političkih lidera Kosova i Srbije“, rekao je Astrit Gaši, analitičar iz Prištine.