Priština bez dozvole EU za uslovnu viznu liberalizaciju

Vesti 25. apr 201716:23 > 16:40
N1

Premijer Kosova Isa Mustafa nije od zvaničnika Evropske unije dobio podršku u zahtevu da ozvaničenje razgraničenja Kosova i Crne Gore ne bude uslov za liberalizaciju viza za putovanja građana Kosova u EU.

Kako piše portal Koha.net tokom sastanka Mustafe sa komesarom za migracije, unutrašnja pitanja i državljanstvo, Dimitrisom Avramopoulosom ocenjeno je da je postignut napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.

Obe strane su se složile da je potrebno da se napredak održi i posebno da se broj presuda poveća, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je danas izdala Evropska komisija posle sastanka Mustafe i Avramopulosa u Briselu, a na koju se poziva portal.

„Komesar Avramopulos je takođe priznao napore koje je uložilo Kosovo da ratifikuje sporazum o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i podstakao je premijera Mustafu, njegovu vladu i političke partije da to pitanje što pre stave na glasanje u Skupštini Kosova“, navodi se u saopštenju EK.

Avramopulos je izrazio podršku Kosovu u fazama ka okončanju procesa liberalizacije viza i najavio posetu Kosovu pre ovog leta.

Premijer Mustafa je tokom prošle nedelje najavio da će od zvaničnika EU zatražiti da Kosovu bude odobrena liberalizacija viza uz uslov da naknadno, u roku od dve godine kosovska Skupština ratifikuje demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom.

Ukoliko u roku od dve godine Skupština Kosova ne uspe da ratifikuje demarkaciju onda bi građanima Kosova ponovo bio uveden režim viza za putovanje u zemlje Šengen zone.

Demarkacija granice sa Crnom Gorom jedini je preostali uslov za liberalizaciju viza građanima Kosova.