Šešelj o tužiocu za ratne zločine: Da ne bude izdajnik

Vesti 25. apr. 201712:33 > 14:25
Podeli:
Izvor: FoNet/Nenad Ðorđević

Šef poslačke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je da će ta stranka dobro razmotriti predložene kandidate za funkciju tužioca za ratne zločine i izjasniti se u skladu sa državnim i nacionalnim i interesima.

„Mi ćemo to pitanje dobro razmotriti i izjasniti se u skladu sa državnim i nacionalnim i interesima“, kazao je Šešelj novinarima i dodao da se ne sme dozvoliti da na tu funkciju dođe, kako je rekao, izdajnik.

On je ocenio da prethodni tužilac Vladimir Vukčević nije vodio računa o nacionalnim i državnim interesima Srbije i da je po njegovom mišljenju „odavno trebalo da bude u zatvoru“.

Šešelj je novinarima u Skupštini Srbije rekao i da je srpski nacionalni interes da se sazna istina. On je ocenio da tužilaštvo treba da bude samostalno, ali prvo da vodi računa o interesima pravde i istine.

Prema pisanju medija, Vlada je predložila Skupštini Srbije dva kandidata za izbor tužioca za ratne zločine – trenutnog rukovodioca tužilaštva za ratne zločine Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, koja je zamenik tužioca u tom tužilaštvu.

Tužioca za ratne zločine bira Skupština, a biće izabran kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika.

Od odlaska tužioca Vladimira Vukčevića u penziju u januaru 2016, Tužilaštvom za ratne zločine rukovodi prvi zamenik Milan Petrović.

Posebna sednica o „Velikoj Albaniji“

Vojislav Šešelj je rekao da je SRS podnelа zаhtev za zаkаzivanje posebnа sednicа Skupštine Srbije povodom ugrožаvаnje teritorijаlnog integritetа i suverenitetа Srbije i pretnji stvaranjem „Velike Albanije“.

Lider radikala zahteva da toj sednici prisustvuje premijer Aleksandar Vučić i da odgovara na poslanička pitanja o toj temi.

„Već godinu dana traje mandat aktuelnom sazivu, a nijednom ta tema nije bila na dnevnom redu. Očigledno je da se stvari sve više zaoštravaju na Balkanu i da Albanci, uz pomoć zapadnih sila, nasrću i na Srbiju i na Makedoniju, a pitanje je kako će se to dalje odvijati i koja će se nova žarišta otvarati“, rekao je Šešelj.

Dodao je da zapadne sile očigledno ne miruju i da ne odustaju od planova da rasture srpsku državu.