Vojvodić: Zahtevi demonstranata i prosvetara se poklapaju

Vesti 24. apr 201718:12 > 18:12
sc

Protestima u Beogradu i Novom Sadu juče su se priključili i prosvetni radnici, a učesnici protesta praktično od početka imaju podršku više sindikata prosvete. Vesna Vojvodić iz sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" kaže da se njihovi zahtevi poklapaju u socijalnom i ekonomskom smislu.

Vojvodić kaže da taj sindikat podržava svaki oblik mirnih i nenasilnih protesta koji bi mogli doprineti rešavanju nekih problema. „U socijalnom i ekonomskom smislu njihovi zahtevi se poklapaju s našim zahtevima, koje iznosimo godinama“, kaže.

Mi smo jedni od organizatora jednog od prvomajskih protesta, istakla je ona, dodajući da će tada istaći probleme nefunkcionisanja institucija, probleme povećanja minimalnih zarada. Pozvala je sve studente da im se pridruže, jer je, kako je navela, za 1. maj tradicionalni oblik njihovog sindikalnog dejstvovanja.

U socijalnom i ekonomskom smislu ne vidimo neku liniju razdvajanja, kaže komentarišući zahteve i  proteste studenata. Kao glavni problem, istakla je funkcionisanje institucija sistema. „Već duže od dve godine sporazum koji smo potpisali s Ministarstvom prosvete i Vladom suštinski nije ispoštovan i mi  tražimo modelitete kako da nateramo institucije da taj sporazum ispoštuju“, navela je.

Dodala je da su iz tog sindikata Socijalno-ekonomskom savetu uputili zahtev da na svojoj prvoj  sednici razmatraju ovo pitanje.

Na pitanje da li postoje razlike između sindikata prosvete, kaže da svi oni imaju iste ciljeve, a da možda različito artikulišu puteve borbe do toga. „Ali, nemamo bitno različite ciljeve, svi dolazimo iz učionica, i nema razlika oko onoga što smatramo našim glavnim ciljevima“, istakla je.

Komenatrišući sve ono čime su iz tog sindikata nezadovoljni, kaže da su to nacrt zakona o dualnom obrazovanju i prosvetnoj inspekciji.

Stiče se utisak da je nacrtom zakona o dualnom obrazovanju, država išla pre svega na ruku  preduzetnicima, a ne srpskom đaku, kaže Vojvodić. U zakonu je, kako kaže, navedeno da petina minimalca ide za produktivni rad učenika, i da „Nezavisnost“ smatra da se on mora vrednovati sa sto posto minimalne zarade. 

Problem su, dodaje, i istruktori. Za nas je neprihvatljivo da čovek sa 40 sati obuke uči decu, u pedagoškom smislu to je nedopustivo malo, dodala je.

Nacrt zakona o prosvetnoj inspekciji je oblikovan za jednu malu grupu veterana koji ostaju u tom Ministarstvu, tvrdi Vojvodić. Ona dodaje da su skeptični i po pitanju onoga šta će se kao tekst pojaviti u javnoj raspravi, jer ih, kaže, iskustvo uči da se mogu pojaviti drugačiji sadržaji, na kojima nisu radili.

Zakonom o osnovnom i srednjem vaspitanjiu ide se na ruku onim učenicima koji su odlučili da neće da uče, navodi Vojvodić. Kao primer navodi, da se uvodi kategorija produžne nastave – 10 do 25 časova, nastavnici treba da održe učeniku koji nije svladao predmet, a da se postavlja pitanje kako da se to izvede, ako učenik ima više takvih predmeta.

U takvim nacrtima zakona uopšte nije predviđeno da je učenik neuspešan, nedovoljan, kaže.

O priručnicima za seksualno vaspitanje

Komenatrišući povučene priručnike o seksualnom vaspitanju, kaže da u Nezavisnosti smatraju da je bilo dostojanstveno da ministar stane iza toga, a da se to nije dogodilo.

„Struka je u izvesnom smislu konsultovana, ali je stvar u tome da to nije prošlo kroz neku vrstu filtera – da se vidi da li je to dobro. Mi se sa tim paketima ne slažemo i odbili smo da implementiramo te sadržaje“, rekla je.

Mislim da je Ministarstvo negde pokazalo nedovoljan stepen elementarne čestitiosti, trebalo je da izađu u javnost, ako smatraju da to tako treba, neka to i kažu, dodala je.

Smatra da priručnici i sadržaj dovodi nastavnike u nezgodan položaj. Može se naneti neprocenljiva šteta nekompetentnim nastupom nastavnika i vaspitača, dodala je.

Celo gostovanje pogledajte u videu ispod: